Aki remél, az tudja, hogy Jézus nekünk örök életet ígért

0
634

A szatmárnémeti Mária Légió keresztények segítsége régia nagyböjti lelki napját február 25-én, vasárnap tartották, amelynek a Szent Alajos Konviktus adott otthont. Az egyházmegye számos plébániájáról több mint 135 regiatag gyűlt össze szombaton.

A lelki napot a rózsafüzér elimádkozásával kezdték, majd az elnök, Batfalszki Mária és a lelkivezető, Istvánfi Szilárd, a szatmárnémeti Szentlélek-plébánia plébánosa köszöntötte az egybegyűlteket, valamint a Nagyváradról érkezett Bărbuț Petrică lelkiatya is. Ezt követte Schönberger Jenő szatmári megyés püspök buzdító beszéde, melyben a remény évére és a szeretetre hívta fel a résztvevők figyelmét. Arra buzdított, hogy higgyenek és szeressék egymást, ne hagyják kihalni hitüket és szeretetüket. „Ahogy a hit meggyengül, úgy kezd fogyni a szeretet” – hangzott el. A Mária-légiós találkozók épp ebben segítik a résztvevőket, hogy erőt gyűjtsenek a szeretetre és örömteli arccal sugározzák embertársaik felé hitüket és szeretetüket. A püspök felhívta a figyelmet a remény fontosságára is: „aki remél, az tudja, hogy Jézus nekünk örök életet ígért”, ezért kell Jézus ígéretében remélniük, hogy erőt kapjanak, hogy szeressenek és tudjanak szeretni.

A lelki napon Pakot Géza jezsuita szerzetes tartott előadást Máriáról, a remény anyjáról és a Mária-tisztelet evangéliumáról, amelyben rávilágított, hogy a Mária-tisztelet azon a csodás isteni döntésen alapul, hogy örökre összekapcsolja Isten Fiának emberi valóságát a názáreti szűzzel, Máriával. Mária a remény anyja, „nem vagyunk árvák: van egy édesanyánk a mennyben: ő Isten szent anyja. Mert megtanít a remény erényére, még akkor is, ha úgy tűnik, hogy semminek nincs értelme: mindig bízzunk Isten misztériumában, még akkor is, ha úgy tűnik, hogy őt elhomályosítja a világ gonoszsága.”

A lelki nap szentmisével folytatódott, délután ismertették a jegyzőkönyveket, majd a Mária Légió befejező imáival ért véget. A résztvevők közül többen megfogalmazták, hogy lelki fejlődést jelentett számukra mindaz, ami elhangzott. Volt, akinek a sok imatárssal való találkozás adta a legnagyobb élményt és bátorítást a tanúságtételre.

Kép és szöveg: szatmári egyházmegye

MEGOSZTÁS