Az alkoholbetegség kezelése

0
295
Fotó: Pixabay

Társadalmunk jelentős problémája az alkoholizmus, sokunk családjában vagy ismerősi körében gyakori jelenség. Aki valamilyen szempontból érintett, az tudja, mennyire nehéz, megterhelő, romboló hatású dologról van szó. Az alkoholbetegség vagy alkoholizmus a pszichiátriai kórképek egyike, hiszen az alkohol hosszú távú, rendszeres fogyasztása nagyfokú változást idéz elő a beteg értelmi, érzelmi és fizikai állapotában.

Az egyensúlyvesztés, emlékezetzavar, demenciás állapotok, étvágytalanság, kipirult arc, agresszív viselkedés valószínűleg ismerős tünetek. Általánosan elmondható, hogy az alkoholizmus kialakulása egy hosszabb folyamat eredménye, kezelése akaratfüggő és szintén időigényes. Úgy tartják, hogy a kialakult függőség nem szüntethető meg, ez azt jelenti, hogy az alkoholbeteg élete végéig alkoholbeteg marad, még akkor is, ha soha többé nem fogyaszt alkoholt. Amennyiben a beteg újra alkoholt fogyasztana, a betegség rövid idő alatt ismét a függőség tüneteivel járna együtt.

Az alkoholbetegség kezelése az elhatározással kezdődik, bizonyára tapasztaltuk, hogy a „miért iszol annyit?”, és a „már megint részeg vagy” gyakori ismételgetése a hozzátartozók részéről semmilyen eredményre nem vezet, a konfliktust kivéve. Nagyon fontos, hogy a beteg maga határozza el, hogy a gyógyulás útját választja, senkit nem lehet és nem szabad erőszakkal leszoktatni az alkoholról. A kezelés mindenekelőtt egy pszichiátriai tanácskéréssel kezdődik, ilyenkor a beteg nyugatókat, antidepresszánsokat, vitaminokat kap, hogy az alkoholmegvonás következtében fellépő tünetek (idegesség, nyugtalanság, remegés, kedvetlenség, fizikai leromlás) elviselhetőbbek legyenek, illetve megkezdődjön a szervezet regenerálódása. Ezalatt nagyon fontos a pozitív megerősítés, a hozzátartozók támogató magatartása. Amennyiben a helyzet úgy kívánja, a kezelőorvos írhat olyan gyógyszert is, ami alkoholfogyasztás esetén nagyfokú rosszulléttel, hányingerrel jár, így segítve a beteget, hogy elkerülje az alkoholfogyasztást. Ez a gyógyszer szigorú orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható, receptre kapható, ne próbáljuk meg a saját akaratunkból alkalmazni hozzátartozó betegünkön, mert súlyos következményekkel járhat. Otthon használható szerek között lehetnek a különböző gyógynövénytinktúrák, cseppek, más gyógynövényes készítmények (pl. AntiAlcool Plant).

A betegség kezelése alatt fontos a pszichológiai támogatás is, úgy a beteg, mint a hozzátartozó részére. Az alkoholista jelenléte a családban súlyosan megterheli a családtagok életét, nem szabad ezt figyelmen kívül hagyni. El kell fogadni azt, hogy egy betegségről van szó, amely az alkoholbeteg számára is gyötrelmes, akkor is, ha ez nem mindig szembetűnő, és bátran segítséget kell kérni. A gyógyulás összetett folyamat, de kitartással lehetséges.

György Emőke

Az írás megjelent a Vasárnap 2024/8-as számának Egészségsarok rovatában.

MEGOSZTÁS