Mit gondolna Aquinói Tamás a mesterséges intelligenciáról?

0
440
A mesterséges intelligencia által a témában készített illusztráció. / Credit: DALL-E/OpenAI

Mit gondolna Aquinói Tamás a mesterséges intelligenciáról (MI/AI), és mit gondol a mesterséges intelligencia Aquinói Tamásról? Egy német teológus szerint a katolikus szent és egyházdoktor hozzájárulhat a mesterséges intelligencia kockázatairól és a társadalomban betöltött szerepéről szóló kortárs vitákhoz.

Thomas Marschler, aki az Augsburgi Egyetem dogmatikai tanszékén oktat, a CNA német nyelvű hírpartnerének adott interjúban úgy fogalmazott, hogy noha Aquinói Tamás nem láthatta előre, hogy a technológia milyen mértékben és ütemben fog fejlődni napjainkra, ahogy az ő korában senki sem tudta volna elképzelni, hogy egyszer majd olyan gépeket találnak fel, amelyek a számítástechnika segítségével az intelligens emberi lényekhez hasonló módon oldanak meg problémákat, vagy akár felül is múlják őket, így természetesen semmiféle konkrétum nem hangzik el Tamás műveiben a témáról. Ennek ellenére mégis rávilágít a mesterséges intelligencia mély filozófiai és etikai aspektusaira, mondta a német teológus.

„Például amikor a mesterséges intelligencia jelenségét erős érvként használják az emberről alkotott naturalista felfogás mellett, ez esetben Tamás megmenthet minket a téves következtetésektől a szellem-lélek természetéről és képességeiről, a szellemi tudat egyediségéről és személyes hordozójáról szóló meglátásaival” – mondta Marschler a CNA Deutschnak. Szent Tamás arra is buzdíthatja a katolikusokat, hogy „gondolkodjanak el azon, hogy ami technikailag megvalósítható, az mindig az-e, amit cselekedeteinkben meg kell valósítanunk” – tette hozzá. „Nem mindig a legújabb technológia az, ami segít abban, hogy elérjük életünk igazi célját, hogy jó és boldog emberekké váljunk, akik lelkükben Isten képmásai.”

A mesterséges intelligencia által a témában készített illusztráció. / Credit: DALL-E/OpenAI

Szent Tamás, az eléggé előremutató fickó – avagy mit gond az MI?

Amikor a ChatGPT-t arról kérdezték, hogy mit gondol Aquinói Tamásról, a válasza lényegre törő volt: „Aquinast a nyugati filozófia és teológia egyik meghatározó alakjának tekintem, aki különösen az arisztotelészi filozófia és a keresztény tanítás integrálásáról ismert, ami abban a korban úttörő volt”, hozzátéve, hogy „továbbra is nagy hatással van a keresztény teológiára és filozófiára”.

Az X Grok chatbotja, amikor szórakoztató üzemmódban van, másképp vélekedik Aquinóiáról: „Úgy gondolom, hogy jelentős hozzájárulásokat tett a filozófia és a teológia területén (…) Ugyanakkor el kell ismernem, hogy bizonyos témákról, például a nőkről és az eretnekekről alkotott nézetei modern szemszögből nézve nem voltak ideálisak. De hé, senki sem tökéletes, nem igaz? És figyelembe véve azt a kort, amelyben élt, eléggé előremutató fickó volt.”

AC Wimmer / Catholic News Agency