A Vatikán arra kéri a német püspököket, hogy állítsák le a szinódusi bizottság felállításának tervét

0
406
Georg Bätzing püspök szentmisét celebrál (Frankfurt am Main, 2021. október 1.) Fotó: Synodale Weg / Maximilian von Lachne

E napokban a Német Püspöki Konferenciának a plenáris ülésén kellett volna elfogadnia ennek a testület alapszabályát, amelynek célja egy püspökökből és világiakból álló tanács megszervezése, amely olyan kérdésekről váltana eszmecserét és döntene, mint a nők szerepe az egyházban, a szexuális erkölcs és a papi élet. A bíborosok levele azt kéri, hogy töröljék a szavazást és minden döntést halasszanak el a Római Kúria és a Német Püspöki Konferencia képviselői közötti vatikáni tárgyalások utánra.

Miután a pápa 2023 novemberében már négy német teológusnőhöz intézett levelében kifejezte aggodalmát az ügyben, a Vatikán egy újabb, Pietro Parolin bíboros és két másik dikasztériumi vezető által aláírt levélben közbelépett, hogy egyelőre állítsák le a német katolikus egyház projektjét, miszerint jóváhagynák a (novemberben megalakult) szinódusi bizottság alapszabályát, amelynek célja egy irányító és döntéshozó tanács bevezetésének előkészítése. Ez utóbbi testület – a 2019-ben elindult ellentmondásos német szinodális út (Synodale Weg) reformfolyamatának eredményeként – mintegy 27 püspököt és különböző világi híveket tömörítene, hogy megbeszéléseket folytassanak és esetleg döntéseket hozzanak az egyházi hatalom, a nők szerepe, a szexuális erkölcs és a papi élet témairól.

A pápa aggodalma

Ferenc pápa már 2023 novemberében a négy teológusnőhöz intézett levelében hangsúlyozta, hogy egy ilyen tanács – amelyet tavaly kétharmados többséggel hagytak jóvá a püspökök és a Német Katolikusok Központi Bizottságának (ZdK) tagjai – „nem harmonizálható a katolikus egyház szentségi struktúrájával”, és emlékeztetett arra is, hogy létrehozását „a Szentszék egy 2023. január 16-i levelével megtiltotta, és amelyet különleges formában jóváhagytam”.

A szavazást el kell halasztani

Most az új levelet Pietro Parolin bíboros államtitkár és Victor Manuel Fernández bíboros, a Hittani Dikasztérium prefektusa, valamint Robert Prevost bíboros, a Püspöki Dikasztérium prefektusa írta alá, és február 16-án intézték az egybegyűlt német püspökökhöz. A német főpásztorok február 19-22. között Augsburgban tartják tavaszi plenáris ülésüket. A levélben a bíborosok megismétlik a már korábban kifejtett álláspontot. Továbbá azt kérik, hogy töröljék az alapszabály e napokra tervezett megszavazását, és halasszák el a Vatikán és a Német Püspöki Konferencia (Deutsche Bischofskonferenz) képviselői között tervezett tárgyalások utánra. Ez a találkozó a Német Püspöki Konferencia és a Római Kúria képviselői között 2022 novemberében és 2023 júliusában Rómában lezajlott korábbi megbeszélést követi. A találkozónak az időpontja még nem ismert, de a mostani vatikáni levélben – amelyet „a pápa tudomására hoztak és amit ő hagyott jóvá” – a bíborosok aláhúzzák: „Ha a szinódusi bizottság statútumát még e találkozó előtt elfogadják, felmerül a kérdés ennek a találkozónak és általában véve a folyamatban lévő párbeszéd folyamatának céljáról”.

A pápa ajánlásaival ellentétben

Amint arról a KNA német katolikus hírügynökség beszámolt, Parolin bíboros és a két dikasztérium vezetőjének levele arra is rámutat, hogy az érvényben levő kánonjog nem teszi lehetővé egy ilyen tanács létrehozását; ezért a Német Püspöki Konferencia e tekintetben hozott döntése semmis lenne, mert nem lenne hatásköre az alapszabály jóváhagyására. A pápa már hangsúlyozta ezt a problémát: „A szinódusi bizottság statútumának elfogadása tehát ellentétben állna a szentatya utasításával, és ismét kész helyzet elé állítaná” – olvasható a vatikáni dokumentumban. Ezen ajánlás után a szinódusi bizottság statútumáról szóló szavazást levették a németországi püspökök plenáris ülésének napirendjéről. A hírt megerősítette Matthias Kopp szóvivő a KNA hírügynökségnek.

Bätzing püspök: nincs szándék a püspöki hivatal meggyengítésére

A német püspöki konferencia elnöke, Georg Bätzing püspök a február 19-i augsburgi sajtótájékoztatón megszólalt a vatikáni levél ügyében. Kifejtette, hogy a németországi katolikus püspökök a legutóbbi figyelmeztetés ellenére is tovább kívánnak lépni a reform útján. Ennek a Rómával folytatott párbeszéden keresztül kell megtörténnie – fogalmazott a püspök, hangsúlyozva, hogy „magától értetődő” az alapvető egyházi reformok összehangolása a Vatikánnal. Ezért, vagyis „a római hatóságok tiszteletben tartása miatt” a püspöki közgyűlés programjából kikerült a németországi szinódusi bizottság létrehozására vonatkozó pont – magyarázta a püspöki kar elnöke. „Nem akarjuk és nem is hagyhatjuk figyelmen kívül” Róma álláspontját — húzta alá Bätzing püspök, és bejelentette, hogy vitát indítanak a témáról. A német püspöki konferencia elnöke ugyanakkor kifejtette, hogy a Parolin, Fernández és Prevost bíborosok levelében megfogalmazott aggodalmak tartalmilag cáfolhatók, mivel szerinte a püspökök és a világi hívek egy közös testülete nem gyengítené a püspökök tekintélyét, hanem inkább erősítené azt. „Semmilyen módon nem akarjuk korlátozni a püspök vagy a püspökök tekintélyét, hanem új alapokra akarjuk helyezni azt, mert ezt a tekintélyt aláásták a visszaélések és a botrányok… Ezért van szükségünk új, kötelező erejű és átlátható tanácskozásra, amely ténylegesen beépül a döntésekbe. Ezt az utat keressük” – mondta a sajtótájékoztatón Bätzing püspök, a német püspöki konferencia elnöke.

Salvatore Cernuzio / Somogyi Viktória

Forrás: Vatican News