Szentszéki kiállítás a börtönben? – Ferenc pápa április végén Velencébe utazik

0
261
Velence (Fotó: Henrique Ferreira / Unsplash)

Április utolsó vasárnapján, 28-án érkezik a lagúnák városába Ferenc pápa, ahol megtekinti a Velencei Biennálé szentszéki pavilonját a Giudecca-szigeten lévő női börtönben, és találkozik a helyi egyházi közösséggel. A pápai út részletes programját később teszik közzé.

Ferenc lesz a negyedik pápa, aki kiköt a Serenissima (Velencei Köztársaság) csatornái és sikátorai között, elődei nyomdokain járva. VI. Pál 1972-ben, II. János Pál 1985-ben, XVI. Benedek pedig 2011-ben járt Velencében, ahova most a város védőszentje, Szent Márk ünnepe után három nappal, április 28-án az argentin pápa is elzarándokol. A Kultúra és Nevelés Dikasztériuma a velencei pátriárkátussal közös nyilatkozatban tudatta a pápai út néhány mozzanatát. Ferenc pápa megáll majd a 60. Velencei Nemzetközi Művészeti Biennálé szentszéki pavilonjánál a Giudecca-negyed női börtönénél; illetve találkozik a helyi egyházi közösséggel. A végleges programot hamarosan nyilvánosságra hozzák.

A szentszéki kiállítás

A szentszéki pavilonban az Én szememmel elnevezésű kiállítás tekinthető meg, mely az emberi jogok témájával és a legutolsók, a peremre szorultak világával foglalkozik, ahová szemünk ritkán téved. Ezzel Ferenc pápa tanításának központi elemét, vagyis a találkozás kultúráját igyekszik építeni a szervező vatikáni dikasztérium. Olyan történetek bemutatásával, amelyek számunkra idegennek tűnhetnek, de valójában mindenkit érintenek, mert ugyanarról a szeretetéhségről, életvágyról, értelemkeresésről szólnak, amit a művészet mindig is igyekezett megragadni. Április 20-a és november 24-e között látható Az én szememmel projekt, amelyet az Igazságügyi Minisztérium Büntetés-végrehajtási Igazgatóságával együttműködve a velencei Giudecca női börtönben állítanak ki. A művészeti elgondolás Ferenc pápa leveléből indul ki, amelyben arra indít, hogy lépjünk ki, és nézzünk szembe a perifériák valóságával, amelyek gyakran kívül esnek a kulturális élet körforgásán.

Örömmel és hálával várják a pápát Velencébe

Francesco Moraglia érsek, velencei pátriárka háláját fejezte ki Ferenc pápának az áprilisi látogatásért, ami jelentős esemény lesz, megújítja a helyi közösség hitét és keresztény tanúságtételét. A pátriárka a napokban járt a Vatikánban az északkelet-olaszországi püspöki delegáció élén, ad limina látogatáson. Amint azt elmondta, a pápa látogatása ötvözi majd az irgalmas szeretetet és a kultúrát. Megtekinti majd a szentszéki pavilon kiállítását, és találkozik a fogvatartottakkal – ez utóbbi az irgalmasság testi cselekedetei közé tartozik. Ezen túlmenően egy olyan eseményt dolgoznak most ki, amelyben a fiatalok lesznek a főszereplők. A látogatás csúcspontja pedig a szentmise lesz. A pátriárka arra buzdítja a helyi egyházat, hogy lelkileg, egyénileg és közösségileg is készüljenek fel jól erre a fontos kegyelmi eseményre, amelytől hitük fellendítését, keresztény tanúságtételük megújítását várják a régióban.

Velencei polgármester: történelmi nap lesz a város számára

Nagy örömének adott hangot a lagúnák városának polgármestere, Luigi Brugnaro is a pápalátogatás kapcsán. „Történelmi nap lesz városunk és régiónk számára. Nagy izgalommal várjuk a szentatya látogatását, és már most köszönetet mondunk imájáért és szavaiért, amelyekkel megújítja hitünket az egyházban. Értékes és előremutató látogatása megerősíti majd a béke, a szabadság, a demokrácia és a diplomácia értékeit városunkban és közösségünkben, amelynek történelmi hivatása a befogadás és a párbeszéd a különböző kultúrájú, nyelvű és vallású népek között. Tárt karokkal várjuk a pápát, szívből köszönjük mindenki nevében” – mondta még a velencei polgármester.

Veneto régió elnöke: keresztény gyökerek és nyitottság a világra

Boldogan és meghatottan várják Ferenc pápát az egész régióban, amint azt Luca Zaia térségi elnök elmondta. Velence városa jelképezi a mély keresztény gyökerekkel rendelkező közösség történelmét, amely kezdettől fogva nagyon nyitott volt az egész világra. A pápa érkezése jó alkalom lesz arra, hogy újra megerősítse azt a köteléket, amely Szent Márktól kezdve Szent X. Piusz, Szent XXIII. János, Boldog I. János Pál alakján keresztül húzódik. A Biennálén való részvétel pedig megmutathatja majd Ferenc pápának az igazi Veneto arcát, amelynek identitása sosem az önmagába zárkózás, hanem a párbeszéd folytonos keresése a kultúrák és a különböző művészeti formák között – nyilatkozta Luca Zaia régióelnök.

A szentszéki pavilon a pápának kedves témákat mutatja be

Antonio Spadaro, a Kultúra és Nevelés Dikasztérium altitkára csodálatos eseményről beszél, aláhúzva, hogy a Biennálé témája Adriano Pedrosa gondozásában, a Külföldiek mindenütt – és különösen a szentszéki paviloné, Az én szememmel – közel áll Ferenc pápa szívéhez. Jelentőségteljes a tény, hogy a szentszéki pavilont a Giudecca-negyedben állítják föl, a női börtönben, hiszen tudjuk, hogy a szentatya mennyire közel áll a rabokhoz. A pápa találkozni is fog velük, mert ők vezetik majd körbe a pavilonban – mondta még el az altitkár.

Alvise Sperandio – Velence; Gedő Ágnes – Vatikán / Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS