CSEL-es KEL-es társaság a KELET-en, nyugaton

Kárpát-medencei Egyetemi Lelkészségek Találkozója Pécsen

0
426
Fotó: KEL

„Hagyd el a rosszat és a válaszd a jót, keresd a békét és járj a nyomában” (Zsolt 32,15) – ezzel a mottóval rendezték meg február 9. és 11. között a Kárpát-medencei Egyetemi Lelkészségek Találkozóját (KELET) Pécsen, ami egy nagy, békés hangyabolyhoz hasonlított, ahol a gyulafehérvári főegyházmegye két egyetemi lelkészsége, a Csíkszeredai Egyetemi Lelkészség (CSEL) és a kolozsvári Katolikus Egyetemi Lelkészség (KEL) 24 tagja vett részt.

Kelesek a KELET-en

Találkozni azt jelenti, hogy nyitottá válunk arra, hogy többet megismerjünk egymásból. Történik ez olykor személyek között, olykor pedig intézmények között. Február 9–11. között mindkét szinten megvalósulhatott ez: a Kárpát-medence egyetemi lelkészségeiről közel 140 egyetemista találkozhatott, ismerkedhetett egymással és a lelkészségekkel. Kevert kiscsoportos beszélgetések adtak ennek leginkább keretet, valamint a közös étkezések, ahol véletlenszerűen mindig akadt egy-két ismeretlen, akivel a társalgás fókusza az én és a közösség volt. Inspiráló gondolatokkal gazdagodtunk, ötleteket merítettünk, valamint engedtük, hogy a béke részesei legyünk: a pécsi székesegyházban tartott péntek esti szentségimádás jó ráhangolója volt a találkozónak, de talán főként a szombat délelőtti kerekasztal-beszélgetésnek, ahol hat meghívott hat különböző szempontból, mégis egyirányúan határozta meg azt, hogy a béke (és pillérei) főként egyensúly, középpont, összhang, kommunikáció és csend.

Az egyetemi lelkészség(ek) működése olyan, mint a hangyaboly, amelyben nyüzsögnek a fiatalok, cipelik egymást és egymás terhét, egy irányba tartanak és követik egymást (jó program, jó Isten felé). A KEL-ben ezt tapasztaljuk, és ha kiKELet van, akkor ezt akarjuk megtapasztaltatni másokkal is. Joggal vagyunk büszkék arra, hogy „szinten vagyunk a többiekkel, vagy néha még jobbak is vagyunk náluk” (Péter), hogy „hatalmas szeretet, törődés és elfogadás van, meg csupa vagány emberke” (Gyopár), hogy „nyitottak vagyunk az új ötletekre és jó a kommunikáció” (Imelda), és hogy „a közösség megtart” (András).

KELET, jó találkozási pont voltál!

Lengyelfi Emőke pasztorálasszisztens, KEL

Cselesek a KELET-en

A Csíkszeredai Egyetemi Lelkészség tizenkét diákja és Simon Imre egyetemi lelkész is részt vett a lelkészségek találkozóján. A diákok szállítását és útiköltségét a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara és a Csíkszeredai Egyetemi Lelkészség biztosította, a diákok részvételi költségének kifizetését Csibi Márta vállalkozó vállalta magára. A hosszú utat megfűszerezték egy rövid, egynapos kiruccanással, amely egy hajdúszoboszlói strandolást és egy debreceni estét foglalt magába, amit a SkiGyimes jóvoltából valósíthattak meg.

A tartalmas testi és lelki felüdülésüket nem árnyékolja a hosszú és fárasztó utazás sem, hálás köszönetet mondanak minden kedves támogatónak! A hallgatók feltöltődve érkeztek haza, új lelkülettel kezdik el a második félévet.

Csíkszeredai Egyetemi Lelkészség Facebook-oldal