Idén is szerveznek zarándoklatokat Máriaradnára

0
470
Archív felvtétel (Fotó: Basilica Maria Radna / Facebook)

A kisbazilika búcsúünnepén, április 8-án kezdődik a zarándoklatok sora Máriaradnán, ahová idén tizenöt kiemelt búcsújárást szervez a Temesvári Római Katolikus Egyházmegye. Az Arad-közeli, attól 30 kilométerre keletre, a Maros völgyében fekvő Máriaradna az ősi búcsújáróhelyek egyike, az Osztrák–Magyar Monarchiában Mariazell után a második legfontosabb zarándokhely volt.

Egykori kiemelt szerepére utal az is, hogy az Olaszországból származó kegyképe számára rokokó foglalatot maga Mária Terézia készíttetett az udvari ötvösével. A Szűzanya és a Kisjézus koronáját Rudnay Sándor esztergomi érsek – korábbi erdélyi püspök – adományozta, akinek végakarata szerint a szívét is itt őrzik.

A 257 éve felszentelt kéttornyú bazilika búcsúját április 8-án, Urunk születésének hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony) ünnepén tartják, ez lesz az idei első zarándoklat. A pünkösdi zarándoklaton (május 18–20. között) a kegytemplom felszentelésének évfordulójára is emlékeznek.

A kiemelt zarándoklatok augusztus 15-én, Szűz Mária mennybevétele (Nagyboldogasszony), illetve szeptember 8-án, Szűz Mária születése (Kisboldogasszony) napján lesznek. Máriaradnán hagyománya van a nemzetiségi zarándoklatoknak a német, szlovák, horvát, bolgár és magyar hívek számára – utóbbira október 8-án, Magyarok Nagyasszonya ünnepén kerül sor.

MEGOSZTÁS