A párizsi érsek bemutatta a Notre-Dame újranyitásának ütemtervét

0
577
Fotó: Szőcs Csaba

Laurent Ulrich párizsi érsek február 2-án közzétett pásztorlevelében több kezdeményezést is bemutatott a Notre-Dame-székesegyház 2024. december 8-i újranyitásával kapcsolatban. Ezek közé tartozik egy ünnepi triduum és egy imanyolcad is.

A számos ünnepséget és zarándoklatot is magában foglaló újranyitási időszak 2024. december 8-tól 2025. június 8-ig, pünkösd ünnepéig tart, amikor az egész francia katolikus egyház a jubileumi év ritmusához igazodik majd.

Tizenöt nappal a templom újranyitása előtt nagy körmenet kíséri majd Párizs utcáin a Notre-Dame szobrának visszatérését a székesegyházba. A lángoktól megmenekült Szűz Mária és a Gyermek, a 14. századból származó, 1,8 méter magas szobor eddig a Louvre-palotával szemben álló Saint-Germain-l’Auxerrois-templomban kapott helyet.

Maga az újranyitás triduummal kezdődik, amely magában foglalja a december 7-i esti hivatalos megnyitót. Az esemény keretében az állam mint tulajdonos átadja a Notre-Dame-ot a katolikus egyháznak; „felébresztik” az orgonát; liturgikus ünneplés lesz áldással; Magnificat vagy Te Deum, a legvégén pedig vesperás. Az oltárszentelésre az első szentmise keretében kerül sor a felújított székesegyházban, december 8-án, vasárnap, idén advent második vasárnapján. A következő napon, december 9-én, hétfőn lesz a szeplőtelen fogantatás ünnepe.

A Notre-Dame újranyitását december 8–15. között nyolcaddal fogják kísérni, és minden nap egy-egy konkrét tematikájú ünnepségre kerül sor. Ulrich érsek kiemelte több közéleti személyiség jelenlétét, köztük a francia állam képviselőit, az adományozókat, az öt éve a helyreállításon dolgozókat, a tűzoltókat, akik az épületet 2019. április 15-én megmentették, francia és külföldi püspököket, valamint a francia egyházmegyék képviselőit. Egyúttal meghívta „Párizs népét”, hogy vegyen részt az ünnepségeken.

A párizsi érsek a decembertől júniusig tartó félévben zarándoklatok szervezésére hívta fel a párizsi plébániákat és a párizsi tartomány egyházmegyéit. „Javaslom, sőt nyomatékosan kérem, hogy ez az ünnep, ez az ünnepi időszak az egész keresztény nép számára legyen azzá, minden korú és helyzetű ember számára – mondta Ulrich érsek. – Nincs szebb dolog, mint a plébániákon vagy más keresztény gyülekezetekben egy sokszínű népet látni, a környék népét úgy, ahogy van, gyerekekkel, fiatalokkal, felnőttekkel és idősekkel, egészségesekkel és betegekkel, fogyatékkal élőkkel, külföldiekkel együtt. Semmi sem szebb, mint látni a keresztény csoportosulásokat, amelyek azon fáradoznak, hogy senkit se hagyjanak hátra, és helyet adjanak a leginkább veszélyeztetetteknek, az elszigeteltségben lévőknek, az elfeledetteknek: ők ott lesznek a Notre-Dame-ban.”

Laurent Ulrich, aki 2022 áprilisa óta Párizs érseke, azzal zárta levelét, hogy kifejezte nagyrabecsülését az adományozók és pártfogók nagylelkűségéért, akik hozzájárultak a Notre-Dame-székesegyház újjáépítéséhez.

Forrás: Vatican News / Magyar Kurír