Értékek, találkozások, kultúra – Román-magyar kulturális központ nyílt Várad-Velencén

0
317

Egy kultúrház építését a várad-velencei katolikus közösség kezdeményezte még 1922-ben, ám csak 1936. október 18-án tették le az épület alapkövét, az egyház által adományozott területen. A jövőben mind magyar, mind román közösségi eseményeket tartanak majd itt.

Böcskei László megyés püspök köszöntőbeszédében úgy fogalmazott: az itt létrejövő találkozások szolgálják értékeinket és közösségeinket. Sarkalljon közös gondolkozásra, legyen inspirációs hely a fiatalok számára, legyenek itt olyan események, melyek mind a magyar, mind a román közösség gazdagodását szolgálják.

Az épületben könyvtár és előadóterem is helyet kapott. Az elmúlt évtizedek folyamán számos egyházi, civil és kulturális rendezvény helyszíne volt. Most egy határon átnyúló program keretében újult meg a Bihar Megyei Könyvtár, a Várad folyóirat és Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye együttműködésében.

A megnyitón fotókiállítást tekinthettek meg az érdeklődők az intézmény történetéről, fellépett a Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese.

Forrás: a nagyváradi egyházmegye

MEGOSZTÁS