Az egyház és az olimpia

0
265

A 2024. évi olimpiai játékokra való előkészület céljából a francia katolikus egyház Holy Games (Szent játékok) néven önálló kezdeményezést indított útjára. A program vezetőjéről, Isabelle de Chatellusről a La Croix című lap készített portrét.

Isabelle de Chatellus 2022 szeptembere óta igazgatója a Holy Games nevű programnak, s az elmúlt másfél évben munkacsoportjának az volt a feladata, hogy a francia hívőknek segítséget nyújtson a párizsi olimpiára való felkészülésben. „Be kell vallanom, soha nem volt még dolgom ilyen sok küzdelemmel járó feladattal, amely időnként valóságos boxmeccsre hasonlított”, állítja Isabelle de Chatellus: noha az olimpiai játékokra tizenötmillió látogatót várnak az egész világról, a hívőket rendkívül nehéz meggyőzni az esemény jelentőségéről, arról, hogy érdemes egyházi szempontból is készülni az eseményre. „Sok plébános arról tájékoztatott, hogy az olimpia idején nem hajlandó Párizsban tartózkodni”, jelenti ki Isabelle de Chatellus.

Ugyanakkor számos ember részéről lelkes támogatásra is számíthat: ilyen elsősorban Philippe Marsset párizsi segédpüspök, de éppúgy Emmanuel Gobilliard digne-i püspök is, aki egyben a Vatikán hivatalos olimpiai küldötte is.

„Mindig meglep, ha arról hallok, hogy a katolikusok megvetik a sportot. Bár a sportban olykor tagadhatatlanul vannak szélsőségek, elsődlegesen mégiscsak kivételes pedagógiai eszköz, amely arra késztet, hogy erőt vegyünk magunkon, betartsuk a szabályokat és a csapattársainkat szolgáljuk. Noha a kereszténység a megtestesülés vallása, az embernek olykor az a benyomása, hogy a katolikusok nem tudják, hogyan beszéljenek a testről”, összegzi Isabelle de Chatellus, aki önmagára nézve azt is várja a Holy Gamestől, hogy növeli a hite és a sport iránti szenvedélye közötti összhangot, amelyben élete során adódtak feszültségek.

Férjével együtt a versailles-i egyházmegye családpasztorációs programjában is dolgozik, s meggyőződése, hogy az egyház tevékenységének a sport világát is komolyan kell vennie. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyébként is arra kérte a világvallások képviselőit, hogy biztosítsanak vallási jelenlétet az olimpiai sportolók részére, ami Isabelle de Chatellus szerint azért is indokolt, mert a sportolók gyakran szóba hozzák, hogy „szükségük van vallási útmutatásra, mert spirituális szomjúság van bennük”.

A Holy Games feladata nem ér véget a párizsi olimpiával. A kétezer önkéntes ezután is segíteni szeretne a sportolóknak abban, hogy megéljék és kifejezésre juttassák hitüket, az olimpia után pedig nyomban kapcsolatba lépnek a Los Angeles-i egyházmegye munkatársaival, akik szintén készülni kezdenek majd a 2028. évi olimpiai játékokra.

Forrás: Vigilia

MEGOSZTÁS