Elraboltak hat szerzetesnővért Haiti szigetén

0
238
A Szent Anna nővérek rendháza a fővárosban. Fotó: Vatican News

Múlt pénteken fegyveres férfiak vettek birtokukba egy szerzetesnővéreket szállító buszt, majd a járművel ismeretlen helyre hajtottak. A helyi egyházmegye püspöke elítéli az akciót, „amely nem tiszteli a megszentelt nők méltóságát sem” és az összes elrabolt személy szabadon bocsátására szólít fel, miközben túszul ajánlja fel saját magát helyettük.

Haiti fővárosában az elmúlt napokban az erőszakos bűncselekmények száma olyan gyors mértékben növekedett, hogy egyes városrészek elszigetelődtek a környezetüktől az életveszélyes biztonsági helyzet miatt. Helyi források szerint a Port-au-Prince-i Szent Anna nővérek közösségéből hat szerzetesnővért raboltak el a velük utazó több személlyel, így a buszt vezető sofőrrel együtt, miközben a főváros egyetemére tartottak. A járművet egy fegyveres csoport állította meg, amelynek tagjai felszállva a buszra, az összes utast túszul ejtették. Az emberrablás január 19-én, pénteken, fényes nappal történt a főváros központjában.

A Haitin működő szerzetesközösségek konferenciája az eset nyomán sajtóközleményben erősítette meg a hírt. Pierre-André Dumas püspök, a helyi Anse-à-Veau és Miragoâne egyházmegye főpásztora is „erőteljesen és határozottan elítélte ezt a barbár cselekedetet, amely nem tiszteli még a szerzetesnővérek méltóságát sem, akik pedig teljes szívvel Istennek adják magukat, hogy tanítsák és neveljék a fiatalokat, valamint hogy törődjenek a társadalom legszegényebb és legkiszolgáltatottabb tagjaival”. Dumas püspök nyilatkozatában a túszok szabadon bocsátását kéri és követeli, hogy „vessenek véget ezeknek az aljas bűncselekedeteknek”. Egyúttal felszólítja „az egész haiti társadalmat, hogy fogjanak össze, egyesítsék erőiket, hogy valódi szolidaritási láncot alkossanak az országban elrabolt összes ember körül, hogy azok mielőbb elnyerjék szabadulásukat és biztosítsák gyors és ép visszatérésüket családjaikhoz és szeretteikhez”. Pierre-André Dumas püspök nagylelkűen önmagát ajánlotta fel túszként az elrabolt személyekért cserébe.

Egyre növekszik az erőszak az országban

Január közepe óta a fegyveres bandák egyre fokozzák gyilkos akcióikat, miközben a lakosság tüntetéseket szervez az országban uralkodó bizonytalanság ellen. Múlt csütörtökön a Port-au-Prince-i fővárostól délre fekvő Solino környékén heves tűzharc robbant ki az egymással versengő fegyveres bandák közt, amelynek következtében – egy helyi emberjogi szervezet jelentése szerint – az összecsapás során mintegy húsz személy vesztette életét. Minthogy a főváros más negyedeiben is hasonlóan feszült a helyzet, a lakosok saját házaik közelében barikádokat emeltek, hogy megvédjék magukat az erőszaktól. Sajnálatos módon több hete megszaporodott az emberrablások száma is a fővárosban.

Haitit másfelől több napja kormányellenes tüntetések rázzák meg, Guy Philippe volt rendőrfőkapitány és politikus felhívása nyomán, aki nemrég tért vissza az országba, miután letöltötte börtönbüntetését az Egyesült Államokban kábítószer-kereskedelemmel összefüggő pénzmosás vétke miatt. A tüntetők a Jovenel Moïse elnök 2021-es meggyilkolása óta hatalmon lévő Ariel Henry miniszterelnök lemondását követelik, azzal vádolva őt, hogy „tehetetlen az ország gazdasági és közbiztonsági problémáinak a megoldásában”.

Forrás: P. Vértesaljai László SJ / Vatican News

MEGOSZTÁS