Találkozások stációi – a küldetés útjai

0
449

A budapesti Boldog Salkaházi Sára-templomban zárták jubileumi évüket a szociális testvérek január 20-án. A Michael Wallace Banach apostoli nuncius által celebrált szentmisét megelőzte a testvérek és a kültagok közös lelki napja, melynek keretében a résztvevők felidézhették az év eseményeit, különös figyelmet fordítva a kegyelmi történésekre, és arra, hogy mindezen keresztül mire hívja a Szentlélek a közösséget.

Az imádságos együttlétet Kővári Magdolna általános elöljáró elmélkedése vezette fel, majd a testvérek egy, a jubileumi évet felidéző rövidfilm megtekintése után végigjárhatták a templomban a találkozások stációit a keresztúttal párhuzamosan felállított poszterek mentén. Az egész éves ünneplés egyes helyszínein készült fotók és az ott elhangzott beszédekből kiemelt egy-egy gondolat segítette ezt a belső utat. Az egész éves zarándoklat éppen egy évvel ezelőtt Rómában kezdődött a szentatya áldásával, majd Pannonhalmán folytatódott, a társaság bencés gyökereinek forrásánál. Az ünneplés további helyszínei érintették mindazokat az országokat, településeket, ahol ma testvérek élnek, vagy amelyek a táraság történetében fontosak voltak.

A visszaemlékezés a jövőre irányult: a különböző kerületekből érkezett testvérek és a kültagok először kiscsoportokban, majd a nagyobb közösségben is megosztották egymással imádságos reflexiójuk gyümölcseit, hogy ezáltal is épülhessen a küldetés egységes víziója. Akik nem tudtak eljönni, online követhették ennek a lelki napnak az eseménye.

A vesperás közös elimádkozása után következett az ünnepélyes szentmise. Michael Wallace Banach apostoli nuncius homíliájában felhívta a figyelmet Boldog Sára testvér áldozatára. Nemcsak a vértanúságra, hanem hősiesen gyakorolt erényeire is. Kész volt kockáztatni, felelősségteljesen áldozatot vállalni. Ma is példaértékű az, ahogyan a remény apostola tudott lenni nehéz történelmi időkben. Erre hívta fel a testvérek figyelmét a társaság új irányt adó, évi mottót idézte: Menjetek, úgy küldelek, mint bárányokat a farkasok közé, csak a szeretet fegyverével. Ez mottó új prioritások megkülönböztetésére hívja a testvéreket – mondta.  Majd Jézust módszerét idézte, aki részletes útmutatás után felkészítette az apostolokat az ellenállásra, üldöztetésre, de megígérté azt is, hogy velük marad. A testvéreknek Krisztus követeiként kell élniük a sötét és ellenséges világban, és ez minden testvérre érvényes, minden országban. Az alapítás ideje ebből a szempontból nem sokban különbözik a mostanitól. A társaság sajátos karizmájára (a megszentelő szeretet küldetése) apellálva jegyezte meg: „Várjuk, hogy veletek együtt, általatok újra felfedeznünk a szeretetnek ezt a fegyverét, az egyházért, a közösségetekért, azokért az emberekért, akiket szolgáltok”.

„A jubileumi év egyik sajátossága, hogy helyreállítja az eredeti állapotot – így volt ez a mi esetünkben is. De nem időzhetünk a múlt gyümölcseinél, a küldetés folytatódik. Karizmánk a modern világnak adatott és aktuálisabb, mint valaha. A Szentatyánál tett látogatás egyik legnagyobb ajándéka az volt, hogy megerősítést nyertünk a karizmánkban, a küldetésünkben. Alapítónk megfogalmazásai, miszerint célunk a megszentelő szeretet küldetésében járni – árasztani magunk körül az ima, a lelkiség, a szeretet szellemét; építeni Isten országát a lelkekben és a társadalomban, egybecsengenek mindazzal, amire Ferenc pápa szociális enciklikája hív: építeni a szeretet kultúráját, elősegíteni a társadalmi párbeszédet. Amire Ferenc pápa az egész Egyházat hívja, az a mi karizmánk szívét érinti: „Az egyháznak [Társaságnak] közéleti szerepe is van, amely nem merül ki a karitatív vagy oktatási tevékenységben”, hanem hozzájárul „az ember és az egyetemes testvériség előbbre jutásához”. Nem földi hatalomra törekszik, hanem felajánlja magát …  „szolgáló Egyház [Társaság] akarunk lenni, aki kilép az otthonból, kilép a templomaiból [kápolnáiból], hogy kísérje az életet, fenntartsa a reményt, az egység jele legyen, (…), hidakat építsen, falakat bontson le és elhintse a megbékélés magvait”. Dolgunk van, testvérek! Sok munka vár ránk. Nem időzhetünk a múltnál, indulnunk kell tovább. (Részlet Kővári Magdolna SSS általános elöljáró beszédéből. Ferenc Pápa Fratelli tutti enciklikájának a Társaságra való alkalmazása, változtatásai a szövegben tőle vannak.)

Farmati Anna SSS

Fotó: Víg Rita SSS