A nevelés az élet szolgálata — Uzsalyné Pécsi Rita tartott előadást Nagyváradon

0
337

A nagyváradi római katolikus püspökség katekétikai központja és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) partiumi kirendeltsége január 19–20-án továbbképzőt szervezett pedagógusoknak a püspöki palotában. A program keretében az érdeklődők választ kaphattak arra, hogyan tanítsanak-neveljenek úgy, hogy ne csupán ismereteket, hanem életet alakító tudást és tapasztalatot adjanak át.

Meghívott előadó Uzsalyné Pécsi Rita PhD neveléskutató feleségként, négy gyermeket nevelő édesanyaként, gyakorló pedagógusként és a szakterület elismert kutatójaként keresi a válaszokat erre a kérdésre. Előadás-sorozatát Kentenich József – a Schönstatt-mozgalom alapító atyjának – pedagógiai rendszerére építi, amely profetikus, hiszen megelőzve korát olyan irányokat mutat, amelyet a modern neveléstudomány vagy az agykutatás ma messzemenően alátámaszt. Kentenich atya 58 évig dolgozott nevelőként. Eközben számtalan formában kutatta és összegezte, mit mond a Kinyilatkoztatás, mit a tudományok és a szentek arról, hogy hogyan lehetséges valóban erős, Istennel szövetségben élő, lékekkel és jókedvűen szolgáló embert nevelni a ránk bízott gyermekekből, önmagunkból.

A péntek délutáni összejövetelen Benedek Ramóna hitoktató, főszervező köszöntötte a Bihar, Fehér, Kolozs, Szatmár, Szilágy megyéből és Magyarországról érkezett 140 résztvevőt. Böcskei László megyés püspök azt tanácsolta: töltekezzenek, tanuljanak, beszélgessenek, találkozzanak egymással. Ugyanakkor az egyházmegye idei mottójára, a Szent Lukács evangéliumából vett „A Lélek a pusztába vitte őt”-re hívta fel a figyelmet, azt a pozitív üzenetet fogalmazva meg, hogy a kopárságban is ott lehet az elvetett mag, ezért mindig van értelme a bizalomnak, a hitnek, a tanításnak.
A meghívott előadó, Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató visszatérő vendégnek számít Váradon.

Prezentációjában ezúttal többek között a hatékony nevelésről és tanítás kulcsáról, az érzelmi intelligenciáról, a bizalom eszközeiről, bizalompedagógiáról beszélt, arra figyelmeztetve, hogy „érzelmeket előállítani akaratlagosan senki sem tud”, és a személyiségformáló érzelmeket nem lehet kihagyni a nevelésből, illetve enélkül az oktatás sem ér semmit.

Kép és szöveg: Ciucur-Losonczi Antonius és a nagyváradi egyházmegye alapján