Száz éve működik Jeruzsálemben a Ferences Biblikus Intézet

0
1092

Száz éve született Jeruzsálemben a Ferences Biblikus Intézet (Studium Biblicum Franciscanum), ez alkalomból fogadta audiencián a pápa a ferenceseket. Újból felhívást intézett azért, hogy béke legyen a szent helyeken, és szüntelen imára szólított.

Az intézetet vezető ferencesektől a pápa azt kérte, hogy továbbra is tegyenek tanúságot ott, ahol a kereszténység született. ,,Imádkozzunk töretlenül azért, hogy véget érjen a konfliktus az izraeliek és a palesztinok között” – erre szólított Ferenc pápa a január 15-iki audiencián, amelyet az Apostoli Palota Kelemen-termében tartott a 100 éves fennállását ünneplő Ferences Biblikus Intézet tagjainak.

A Szentföld és lakói helyzete fájdalomnal tölt el

,,A Szentföldnek és lakóinak jelenlegi helyzete kérdőre von és fájdalommal tölt el minket. Minden szempontból nagyon súlyos” – jelentette ki a pápa, majd elmondta, hogy Faltas atya tájékoztatása alapján, illetve a gázai plébániával napi kapcsolatból kapott információk alapján egyértelmű, hogy mennyit szenvednek az ott élők a helyzet miatt. Ez csak két példa a történtekre – állapította meg szomorúan a szentatya, aki aggasztónak nevezte a jelenlegi körülményeket. ,,Rendkívül súlyos ez a szituáció. Imádkoznunk és cselekednünk kell fáradhatatlanul, hogy megszűnjön ez a tragédia.” Az intézetet vezető ferencesektől tanúságtételt kért a pápa Jeruzsálemben, ahonnan a kereszténység ered. Ez adjon még több ösztönzést arra, hogy elmélyítsék jelenlétük okát és minőségét ezeken a szenvedéssel sújtott helyeken, amelyből hitünk gyökerei erednek.

A Ferences Biblikus Intézet

Ma a Ferences Biblikus Intézet (Studium Biblicum Franciscanum) a római Antonianum Pápai Egyetem Biblikus Tudományok és Régészeti Fakultása. A ferences intézményről szólva a pápa kiemelte, hogy sok egyházi egyetem működik Rómában, és jó lenne, ha sikerülne egy egységes tanulmányi tervet létrehozni. Ami a jeruzsálemi ferences egyetemet illeti, a pápa aláhúzta: könytvárával és múzeumával fontos régészeti kutatásokat ösztönzött és ösztönöz most is, amelyekből értékes leletekre bukkantak. Sajátossága az intézménynek, hogy a Szentírás tanulmányozását a szent helyeken végzik és egyben elősegítik az archeológiai kutatást.

A Szentírás tanulmányozását a lelkipásztori szolgálat vezérelje

Ferenc pápa arra is emlékeztetett, hogy a ferencesek számára a bibliai szövegek szeretetét maga Szent Ferenc indította el, aki úgy tartotta, hogy Isten szavának ismerete és annak tanulmányozása nem pusztán műveltségi kérdés, hanem arra szolgál, hogy bölcseleti természetű tapasztalatot szerezzenek, amelyek célja a hitben segíteni az embereknek, hogy jobban megéljék az evangéliumot és jók legyenek. Ezt Szent Bonaventura, Assisi Szent Ferenc tanítványa is aláhúzta: ahhoz, hogy befogadjuk Isten szavának ajándékát, egyszerű hittel kell fordulni a világosság Atyjához és alázatos szívvel imádkozni, hogy így eljussunk Jézus Krisztus valódi megismeréséhez.

Az évforduló alkalmából a pápa arra buzdította a ferenceseket, hogy ne veszítsék szem elől a Szentírásnak ezt a fajta megközelítését. A bibliai források szigorú és tudományos tanulmányozása, a legnaprakészebb módszerekkel és kapcsolódó tudományokkal gazdagítva ötvöződjön mindig Isten szent népének életével, és célja legyen mindig a lelkipásztori szolgálat, az egyházban betöltött sajátos karizmájuk javára. A tanulás, az elmélkedés a Bibliáról és annak szövegeiről illeszkedjék az egyház szívébe, mely Isten szent, zarándokló népe. Ezek a tanulmányok az egyház testén kívül nem szolgálnak semmire, mert ami számít, az az egyház szíve – mondta még a pápa.

Egyre jobban megismertetni Isten szavát

A Studium Biblicum Franciscanum működése kapcsán végül a szentatya kiemelte, hogy ma, amikor Isten azt kéri, hogy hallgassuk és ismerjük meg jobban szavát, fontos egyre érthetőbbé tenni azt a világban. A ferencesek és a tudósok folytassák tovább ezt az értékes szolgálatukat a kutatásban, a tanításban és a régészeti tevékenységben egyaránt.

Forrás: Vatican News