Pierbattista Pizzaballa OFM január 18-án a pesti ferences templomban mutat be szentmisét

0
382

Pierbattista Pizzaballa OFM bíboros, jeruzsálemi latin pátriárka állami meghívásra hamarosan Budapestre látogat. Programja keretében január 18-án, csütörtökön 18.30-tól a pesti ferences (Alcantarai Szent Péter-) templomban celebrál szentmisét.

A misén összegyűlt perselyadományt teljes egészében a szentföldi keresztények javára fordítják. Pierbattista Pizzaballa OFM 2023. október végén a Szentföldön kialakult konfliktushelyzet okán közzétett nyílt levelében bátorságot kért Istentől önmaga és minden keresztény ember számára, és arra kérte a híveket, hogy imádkozzanak a Szentföld békéjéért. A január 18-án, a pesti ferences templomban 18.30-tól kezdődő, a bíboros által celebrált szentmisén a szentföldi keresztények javára ajánlják fel a perselyadományt.

Pierbattista Pizzaballa olasz származású ferences szerzetes több évtizede szolgál a Szentföldön, 2016-ig a Szentföldi Ferences Kusztódia kusztosza volt, 2020-tól a Jeruzsálemi Latin Patriarkátus területén élő római katolikus közösségek vezetője, jelenleg a Szentföldi Katolikus Ordináriusok Közgyűlésének (ACOHL) elnöke is. A bíboros nem először jár Magyarországon, mostani látogatására állami meghívás nyomán kerül sor. Ittléte alatt több kiemelkedő eseményen vesz részt – a latin nyelvű szentmisét megelőzően többek között a Pasaréti Közösségi Házban tart előadást (szinkronfordító segítségével) a Szentföld és a szentföldi testvérek helyzetéről. Utóbbi eseményre már minden hely elkelt, ezért a híveknek személyesen találkozni vele csak a pesti ferences templomban lesz lehetőségük. Az előadásról a tervek szerint felvétel készül, így azt az érdeklődők élőben követhetik majd közösségi oldalakon is, illetve utólag is megtekinthetik majd a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány honlapján. A ferencesek szentföldi szerepéről bővebben ITT olvashatnak.

Forrás: Gellért Sára Mária/Ferences Média

Fotó: Custodia Terrae Sanctae