A világosságban maradni – évkezdés a Katolikus Magyar Bibliatársulatnál

0
360
Fotók: KMB

A Katolikus Magyar Bibliatársulat (KMB) az idei évet a fiatalok magcsoportjával, a „mini” Grunddal indította Gyergyóremetén. Habár kevesen voltak, megtapasztalhatták, hogy a kevesebb néha több. A fiatalok Gyimesközéplokról, Csíkszentdomokosról, Csíkszenttamásról és Ditróból jöttek. Ferencz Sarolta Antónia csíkszentdomokosi XI. osztályos diák beszámolóját olvashatják.

Első napunkat az 1Jn 1–2,6  rész alapján indítottuk, „Isten világosság és nincs benne semmi sötétség”. Megbeszéltük, hogy aki világosságban van, de sötétségben él, az hazudik. Próbáltuk napunkat Isten világosságában eltölteni és meghallani, megtenni az ő akaratát. Este A szeretet mindent legyőz című filmet néztük meg. Ennek kapcsán szó esett, hogy ki hogyan éli meg a szeretetet, és mindez hogyan kapcsolódik Isten világosságához. 

Második nap a „Szeresd az Urat, a te Istenedet… és felebarátodat, mint magadat” (Lk 10,27)  témát boncolgattuk. Kérdés merült fel bennünk: vajon ki a felebarátunk? Mennyire vagyunk képesek őt szeretni hibái ellenére is? Mély beszélgetésbe merültünk. Érdekes volt számunkra rájönni arra, hogy mindig a jelenre és a mellettünk levő emberre kell figyelnünk, hiszen az élet a jelen pillanatban zajlik körülöttünk. Akkor és abban a pillanatban kell szeretnünk a másikat, amikor épp ott van mellettünk. Nem tudjuk csak úgy eldönteni, hogy haza megyek és szeretni fogom a másikat. Ez nem ilyen egyszerű. Helyette a jelenben kell élnünk és észrevennünk a körülöttünk levő emberek szeretetét. Délutánunkat a Gyilkos-tónál és a Békási-szorosnál töltöttük. Jó volt látni a hideg szél ellenére is a jelenben élő mosolygó arcokat.

Utolsó nap a Jn 1,1–4.9–14.16 újszövetségi részt olvastuk. Kicsit nehéz rész volt számomra. Viszont megértettem, hogy Isten hatalmával jöttünk a világra,  ő lehetőséget ad arra, hogy a gyermekei legyünk és a fényében éljünk. Egy mondat megragadott: „Isten nélkül lehet élni, de nem érdemes”. Végezetül két mottó született : „Maradjunk benne, a világosságban!” és „Megmaradni a szeretetben!” Ennek fényében kezdjük az iskolai és egyetemi évet. Konkrét elhatározások is születtek, hogy mit teszünk, ha körülvesz a „sötétség”.

Ferencz Sarolta Antónia