Rekordot döntöttek a Camino de Santiagón gyalogló zarándokok

0
1153
Fotó: Melega Péter

A híres Camino de Santiagón gyalogló zarándokok új rekordot értek el. A világ minden tájáról közel félmillió ember gyalogolt 2023-ban ezen a történelmi útvonalon.

A zarándokhivatal által közzétett statisztikák szerint 446 035 zarándok érkezett a spanyol zarándokhelyre. A zarándokok közül közel 200 ezren Spanyolországból, elsősorban a déli Andalúzia régióból érkeztek.

A külföldiek számát tekintve az Egyesült Államokból érkezett zarándokok voltak a legtöbben, őket követték az olaszok és a németek.

A többi ország között Portugália, Franciaország, az Egyesült Királyság, Mexikó, Dél-Korea, Írország, Ausztrália és Kanada is kiemelkedően szerepelt.

A 18-45 éves korosztály 10 181 zarándokkal képviseltették magát, és 10 096 zarándok volt 45 és 65 év közötti. A női zarándokok száma meghaladta a férfiakét.

Annak ellenére, hogy a Camino egy hagyományos katolikus zarándoklat, az útvonalat végigjárók 23,3%-a nem vallási okokból tette azt meg.

A Camino de Santiago, más néven ,,Szent Jakab útja” egy 1000 éves zarándokút Spanyolországon, Portugálián és Dél-Franciaország egy részén keresztül, amely az északnyugat-spanyolországi Santiago de Compostela helységig, a Santiago katedrálishoz vezet. A katedrálist a hagyomány szerint Szent Jakab apostol temetkezési helyének tartják. Miután a 9. században Szent Jakab ereklyéit, a Camino a 10. századtól kezdve jelentős zarándokhellyé vált. A Caminót hivatalosan a ,,kereszténység három legnagyobb zarándokútjának” egyikévé nyilvánították Jeruzsálemmel és a Rómába vezető Via Francigenával együtt 1492-ben, miután a katolikus uralkodók, II. Aragóniai Ferdinánd és I. Kasztíliai Izabella uralkodása alatt felszabadították Granadát. 1987-ben az Európa Tanács első kulturális útvonalává nyilvánította.

Forrás: CNA / Cziple Hanna-Gerda fordítása