A Szentföld stabil és hiteles békét kíván

0
348
Fotók: Vatican News

„A Szentatya küldött ide a Szentföldre, hogy képviseljem őt ezeken a bibliai helyeken, ahol a keresztények a békéért imádkoznak. Elküldött, hogy imádkozzam velük a pápa nevében.” Konrad Krajewski bíboros, akinek véget ért a küldetése Krisztus földjén, így összegezte a Jeruzsálemben, Betlehemben és Názáretben a szenvedők körében eltöltött napjai jelentőségét. A bíboros Názáret városában töltötte december 26-át, amikor az egyház Szent István vértanú halálára emlékezik, és ahol népes keresztény közösség él.

A Jeruzsálemtől 200 km-re fekvő Názáretben a bíboros a gázai plébánossal együtt ellátogatott az Angyali üdvözlet-bazilikába, ahol csendes imába mélyedtek. Krajewski bíboros elmondta, hogy elsuttogott egy szívből jövő imát a békéért, együtt Ferenc pápával és a világ keresztényeivel. A csendes imádságot szentmise bemutatása követte, majd elmondták az Úrangyala imát más felekezetű szerzetesekkel és keresztényekkel közösen. Ezt követően meglátogatott néhány szerzetesi közösséget, mint például a Názáreti Szent Család nővéreit és az Istenes Szent János által alapított betegápoló irgalmasrend szerzeteseit, akik egy nagy kórházat vezetnek Jézus városában.

Igazságosság és béke – látogatás a Nyolc boldogság hegyén

December 26-án délután a Tiberiás-tó partján található Nyolc boldogság hegyén imádkozott Krajewski bíboros. Itt az elmélkedésnek Jézus hegyi beszéde, különösen a „Boldogok a béketeremtők…” igeszakasz adta a kiindulópontját. A főalamizsnás hangsúlyozta: „Ott ezekkel a szavakkal imádkoztunk a békéért: „Istenem, kinyilatkoztattad, hogy a béketeremtőket a te gyermekeidnek fogják hívni”. Kértük Istentől: add, hogy keressük azt az igazságosságot, amely a stabil és hiteles békét biztosítja számunkra. Azért a békéért imádkoztunk, ami szilárd és hiteles. Nem csak fegyverszünetért fohászkodtunk, hanem azért is, hogy békét teremtsünk szívünkben és egymás között. Gáza földjének békére van szüksége” – szögezte le a lengyel bíboros.

December 27-én, szerdán a pápai főalamizsnás találkozott Jeruzsálemben a Szeretet misszionáriusai nővérekkel. Osztozott a Gázai-övezetben tartózkodó három szerzetesnő szenvedésében, akikről nincs hírük. Szerda este Krajewski bíboros azzal a bizonyossággal tért vissza a Vatikánba a szentföldi útja végén, hogy az ima „a lélek lehelete”, ahogy Ferenc pápa már többször megfogalmazta. A lélek ma a világot pusztító háborúktól szenved, melyek nyomort és éhezést okoznak – amint a pápa az elmúlt napokban emlékeztetett rá. Az imádság Jézusért, a Béke Fejedelméért sokat tehet a szívek megváltoztatásáért, és ezáltal az új „emberiség” megteremtéséért.

Forrás: Vatican News