Működésbe helyezték a parajdi szociális otthont

0
252

Múlt szerdán, december 20-án hivatalosan is lezárult a Gyulafehérvári Caritas és a Local Mentor Group Egyesület közös vállalása, a Parajdi Szociális Központ működésbe helyezése elnevezésű projekt. Az alábbiakban a Gyulafehérvári Caritas záróközleményét olvashatják.

A 33 hónapos futamidő alatt elért eredményeink mérföldkőnek számítanak a Sóvidék Hegyalja kistérségi régiójában. A projekt az EU Humán-erőforrás 2014-2020 Operatív Programjának keretében valósult meg.

A záró sajtótájékoztatóra Székelyudvarhelyen a Papkertben került sor, a projektet Péter György, a Caritas ágazati igazgatója, Szász Edit Ilona, a Local Mentor Group Egyesület elnöke, valamint Lukács Pál projektmenedzser mutatták be.

A projekt főbb céljai voltak:

A Caritas tevékenységeinek fejlesztése a Sóvidék Hegyalja kistérségi régióban:

Otthoni gondozás bővítése egészégügyi szolgáltatásokkal: kezelések magyarországi Safe Laser készülékekkel, valamint a krónikus sebek kezelése időseknél modern sebmenedzsment elvei szerint.

Szűrővizsgálatok megszervezése: Csontsűrűségmérés, vérnyomásmérés, pulzus, koleszterinszint-mérés, trigliceridszint-mérés, vércukorszintmérés. Az eredmények kiértékelése orvos által és további javaslatok összeállítása, ha szükséges.

Képzések szervezése a futamidő alatt: idősgondozó-képzés, kórházibetegápoló (infermer)képzés, gyerekgondozó-képzés

Szociális érzékenyítő tevékenységek szervezése: fotópályázat, nyertesek díjazása, vándorkiállítás.

Továbbá a Local Mentor Grup Egyesület tevékenységeinek fejlesztése. A megépülendő épületben nappali foglalkoztató indítása idős személyek számára.

A projekt számokban:

·       100 idős segítségre szoruló, vagy fogyatékkal élő személy otthoni gondozása az új egészségügyi szolgáltatásokkal.

·       24 idős személy támogatása a nappali foglalkoztató központ tevékenységei által.

·       126 inaktív, munkanélküli személy, 124 idős személy egészségfelmérésének elvégzése és szükség esetén szakorvosi ellátás felé való irányítása.

·       126 munkaképes személy számára tájékoztatás és szakmai tanácsadás nyújtása, amelyből 84 munkanélküli személy szakmai képzésének biztosítása.

·       40 idős és/vagy fogyatékkal élő személy személyi vagy más hivatalos okmányainak (pl. tulajdonlevél, rokkantsági besorolás stb.) elrendezése a térségben.

Az elért eredmények számszerűsítve:

Összesen 250 személy implikálódott a projektben, amiből:

·       24-en vettek részt nappali foglalkozáson,

·       126 részesültek tanácsadásban, amelyből 34 munkába is álltak, illetve 90 személy tanfolyamot végzett: 2 csoport otthoni idősgondozó, 2 csoport gyerekgondozói, 2 csoport 2 korházi ápoló.

·       100 személy otthoni részesült beteggondozásban.

·       250 személy azaz mindenki részesült egészségi állapot felmérésben.

·       valamint 52 személy részesült jogi tanácsadásban

A projekt összértéke 4.027.812,42 lej volt. A projekt azonosító száma: POCU/827/5/2/.  A Helyi Fejlesztési Stratégiák végrehajtása a peremre szorult vidéki közösségek területén és a legfeljebb 20 000 lakosú városokban program keretében megvalósul projetk. SMIS-kód: 139844

Székelyudvarhely,
2023. december 20.

Gyulafehérvári Caritas
PR-osztály

MEGOSZTÁS