A pápa szolidaritása jeléül a Szentföldre küldte Krajewski bíborost

0
250
A pápai alamizsnárius a betlehemi árvaházban. (Fotó: Vatican News)

Ferenc pápa a háború tragédiája közepette szolidaritása jeléül a Szentföldre küldte Konrad Krajewski bíborost, pápai főalamizsnást, és mindenkit arra hív, hogy imádkozzon a békéért.

Konrad Krajewski bíboros pápai misszióra indult, hogy elkísérje a Szentföld népét karácsony ünnepén. A Szeretetszolgálati Dikasztérium pénteken kiadott sajtóközleményében jelentette be a hírt.

Krajewski bíboros, a dikasztérium prefektusa, akit ismertebb nevén pápai főalamizsnásnak hívnak, gyakran látogat konfliktusok helyszíneire, hogy kifejezze a pápa szolidaritását. Többször személyesen szállított teherautónyi humanitárius segélyt Ukrajnának, mióta Oroszország 2022 februárjában megtámadta szomszédját. „Ferenc pápa, akit elszomorított a világot sújtó harmadik világháború, amelyet darabokban vívnak, minden nap imádkozik a békéért, és arra hív, hogy fejezzék be a földet beszennyező konfliktusokat: a mártírsorsra jutott Ukrajnában, Szíriában, Afrika számos országában, most pedig Izraelben és Palesztinában” – olvasható a közleményben. A pápa ezért úgy döntött, hogy „kézzelfogható jelét adja annak, hogy részt vesz a háború következményeit személyesen átélők szenvedésében” azáltal, hogy Krajewski bíborost a Szentföldre küldi.

Karácsony a háború sújtotta Szentföldön

A lengyel származású bíboros a karácsonyt a helyi gyülekezetben tölti Jézus születésének helyén. „Krajewski bíboros csatlakozik ehhez a nagy imához a békéért a jeruzsálemi latin pátriárkával, Pierbattista Pizzaballa bíborossal és az egész helyi egyházzal, hogy megünnepeljük Jézus, a béke fejedelmének és világunk egyetlen reménységének születését” – olvasható a közleményben. Ferenc pápa mindenkit arra hív, hogy kísérje imájával a bíboros útját, „hogy elnyerje a béke ajándékát azokon a területeken, ahol továbbra is zúgnak a fegyverek”.

A Szeretetszolgálati Dikasztérium felidézte Ferenc pápa, Simon Peresz izraeli és Mahmúd Abbász palesztin elnök találkozását a Vatikáni kertekben 2014. június 8-án. A sajtóközlemény azzal az imával zárul, amelyet a pápa akkor mondott el, és ami a mai napig aktuális, az Izrael és a Hamász közötti háború közepette is. 

„Uram, jöjj most segítségünkre! Adj békét, taníts a békére; vezesd lépéseinket a béke útján. Nyisd fel a szemünket és nyisd meg a szívünket, és adj bátorságot, hogy kimondjuk: Soha többé háborút!; A háborúval minden elveszik. Ültess szívünkbe bátorságot, hogy konkrét lépéseket tegyünk a béke elérése érdekében… Töröld ki a megosztottság, a gyűlölet és a háború szavait minden férfi és nő szívéből. Uram, oldd fel nyelvünk és kezünk erőszakosságát. Újítsd meg szívünket és elménket, hogy a szó, amely mindig összehoz minket, a testvér legyen, és életmódunk mindig a következő legyen: Shalom, béke, Salaam!” – zárult Ferenc pápa imája 2014-ben.

Devin Watkins / Somogyi Viktória – Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS