Mindennapok lelkigyakorlata

1
377

Személyesen kísért lelkigyakorlatot tartottak a HIFA-Románia Egyesületnél december 11-16. között online a kísért imádság hete keretében.

Erdélyből és Magyarországról 20 lelkigyakorlatozó járta végig adventi készületként ezt az utat, vállalva, hogy minden nap egy fél órát a Szentírással való imában tölt, és imatapasztalatairól osztozik lelki kísérőjével. A lelki kísérői szolgálatot a székelybői és a dobogókői lelki kísérői képzések végzettjei vállalták. A lelkigyakorlatot egy közös imádságos találkozó nyitotta meg és egy közös hálaadó találkozó zárta. A személyesen kísért lelkigyakorlatról a résztvevők és kísérők beszámolója alapján kapunk átfogó képet. Ez az online megszervezett, a mindennapokban tartott lelkigyakorlatos forma lehetővé tette a személyesen kísért lelkigyakorlat áldásainak megtapasztalását a résztvevők számára, akik nem tudtak volna kiszakadni otthonukból, elutazni egy lelkigyakorlatos házba, vagy bejárni egy olyan központba, ahol a lelkigyakorlatos programokba bekapcsolódhattak volna.

A HIFA-Románia Egyesület a továbbiakban is szeretne ilyen és ehhez hasonló lelkigyakorlatokat szervezni, elvíve a személyesen kísért lelkigyakorlat lehetőségét azokhoz, akiknek életkörülményeik, egészségi állapotuk miatt nincs lehetőségük kiszakadni a mindennapokból, hogy személyesen kísért lelkigyakorlaton tudják elmélyíteni Istennel való kapcsolatukat.

A lelki kísérők tapasztalataiból

Somorai Árpád: A jó Istenre, az ő működésére figyelni ebben a felgyorsult világban sok áldás forrása lehet. A lelkigyakorlat folyamatában szükségszerűen megtörténik a lelassulás, ami számomra is új dimenziókat nyitott meg. A meghallgatást gyakorolva átéltem, ahogy a Lélek mindkettőnket vezet. A megszülető ráhagyatkozás által megtapasztaltam, hogy felsejlik advent és karácsony csendes mélysége.

Nagy Lilla: Szervezőként téradásként éltem meg ezt a lelkigyakorlatot. Mély hála van bennem, hogy hozzájárulhattam egy olyan tágas szent tér megnyílásához, amely mégha virtuális (online), mégis nagyonis valóságos. Ebben a térben helyet kaptak lelki kísérők, lelkigyakorlatozók országhatárokat átívelően és a HIFA-Románia Egyesület küldetéséhez hűen fogyatékkal élő személyek is. Mindannyian megtapasztalhattuk Isten Lelkének gyógyító, növekedést adó érintését.

Szemelvények a lelkigyakorlatozók tapasztalataiból

„Látássérültként segítség volt nekem, hogy akadálymentesítve volt a lelkigyakorlat, hanganyag formájában megkaptuk az szentírási részeket. Ajándék volt, hogy a lelki kísérői beszélgetésben imádság keretében megbeszéltük a lelki tapasztalataimat. Számomra ez a lelkigyakorlat felkészülés volt karácsonyra.”

,,Nagyon hálás vagyok Istennek és a szervezőknek, hogy részt vehettem ezen a lelkigyakorlaton. Mivel nem tudok elutazni, ezért az online, mindennapokban végezhető forma nagy áldás, s az egyetlen lehetőség számomra. Külön élmény volt hallgatni a látássérült és látó embereket egy közös lelkigyakorlaton, s erdélyi és magyarországi magyarokat közösen. A rendszeres napi ima, és a kísérővel folytatott beszélgetések nagyon sokat segítettek abban, hogy észre tudjam venni Isten jelenlétét az életemben az apró jelek, események, találkozások segítségével, amelyeken máskor átsiklok. A Biblia, a szentírási igék élővé váltak számomra, személyesen Istennel beszélgettem a saját konkrét problémáimról, érzéseimről, nem pedig elvont teológiai kérdésekről. Tényleg lehet vele beszélgetni! Jó volt megtapasztalni azt, hogy a Szentlélek tényleg itt működik köztünk, ahogy segít a szentírási részletek kiválasztásában, az imában, a tapasztalatok megértésében. Nagyon szépen köszönöm!”

,,Szeretném megköszönni és hálámat kifejezni, hogy részt vehettem a lelkigyakorlaton, Istennek legyen hála! A munkát, az időt amit ránk szántatok hogy mi is növekedjünk, és közelebb kerüljünk Istenhez. Számomra mély volt a lelkigyakorlat, és sokszor nehéz. Úgy érzem még sok munka, növekedés vár rám. Leírnám egy pár sorban azt, amit a közös estén is megosztottam veletek, amit úgy érzek hogy mélyítette az Isten kapcsolatomat. A lelki gyakorlat segített befele figyelni a lélekre, a felismerésen túl, érezni Jézus valódi jelenlétét a mindennapi eseményekben. Jézus emberi érzéseit, ahogy együttérez velünk, ahogyan megszólít, meghív, segít. A kapcsólódás fontossága, a mély együttlét az Atyával, Jézussal vagy a Szentlélekkel, ahol felismerem, megengedem és elfogadom az érzéseimet, hogy ami történik az lehet. Az ima, a beszélgetés eljusson az értelem szintjéről a lélekben, oda ahova meghívtam Istent, és ebben a mély együttlétben tudjak átadni mindent, engedjem hogy segítsen, hagyjam hogy ő teremtsen, az adott helyzetben, hiszen ő a Teremtő, nála nincs lehetetlen. Megmutatta hogy becsesek, nagyrabecsültek, értékesek vagyunk az ő számára! A hatalmas Isten, annyira szeret minket hogy mindent nekünk adott, mindene a mienk, az ő szeretett fia Jézus Krisztus!”

,,Köszönöm a lehetőséget hogy rész vehettem ezen a lelkigyakorlaton. Újjászületésre vágytam. És ezt meg is kaptam. Megismerhettem Isten véghetetlen szeretetét. Azt hogy minden helyzetben ott van Isten. Még akkor is mikor szomorúak, elkeseredtek vagyunk. És azt hisszük, nincs mellettünk senki. Isten akkor is ott van, és vigasztal. Hisz az ő szeretete végtelen. Hálás vagyok, hogy ezeket megtapasztalhattam Ajánlom mindenkinek ezeket a lelkigyakorlatokat. És köszönöm, aki megszervezte, és lelkikisérőmnek.”

,,Az első és legerősebb szó, ami eszembe jut az a HÁLA. Hála Nektek, hála a Szentléleknek, hogy lehetővé teszi az ilyen eseményeket. Nagy lelki és igazából testi/fizikai erőfeszítés az összes kísérő részéről hogy ennyire rendelkezésünkre legyenek, hogy ilyen mély, őszinte, íteletmentes, szeretetteljes találkozásokat biztosítanak számunkra, a nagyon szerencsés és hálás résztvevők számára. Magunkba gubózva, befordulva élünk, mert olyan lett a körülöttünk elő világ, nem merünk kinyílni, mert sebezhetővé tesszük magunkat. Igen ám, de ezeken a találkozásokon minden visszatartas lebomlik, a Szentlélek dolgozik, ti, kedves kísérők/segítők itt vagytok nekünk. Bátorítok mindenkit próbálja meg, életre szóló élmény lesz. Köszönöm, nagyon szépen köszönöm!”

,,Köszönet és hála van a szívemben, hogy részvevő lehetem a lelkigyakorlaton. Lelkiekben gazdagabb lettem, bibliai ismereteim megerősödését kaptam ezekben a napokban, online, Gergely atya rengeteget segített, a Szentírás általa javasolt igékkel nagyon áldott volt Szentlélek segitségét kérve át beszéltük. Más alkalommal is szívesen leszek részt vevője a lelkigyakorlatnak.”

,,Köszönöm, hogy részt vehettem a lelkigyakorlaton. Lelkileg megújulva várom a karácsonyt, Jézus születésének ünnepét. Hála és köszönet Annának is aki még közelebb vitt Jézushoz. Isten áldjon benneteket.”

HIFA-Románia Egyesület

1 HOZZÁSZÓLÁS

  1. […] A részvétel feltétele a jelenlét a hét kezdő- és zárónapjának délutánján tartott csoportos összejövetelen, a köztes napokon napi fél óra személyes ima vállalása, és ezen imák tapasztalatairól való megosztás minden nap a kísérővel. A részvételhez ki kell tölteni a jelentkezési lapot, amely IDE KATTINTVA érhető el. Az adventi, személyesen kísért lelkigyakorlatról ITT olvashatnak. […]