Karácsonyváró adventi éneklés a moldvai magyaroknál

0
613

Amióta a moldvai csángómagyar falvak közösségi életét meghatározni képes legaktívabb korosztály ingázik vagy életvitelszerűen idegenben él és csak az ünnepek napjaira jön haza, miközben egyre hódítanak a modern, idegennyelvű karácsonyi popslágerek is, a régi karácsonyi éneklés szokása erősen megkopott. Az idősebbeknek azonban még megvan erre az igényük, ők emlékeznek ifjúkoruk karácsonyi énekléseire.

Lehetőségeik szerint művelik a szokást, sokan az unokákat is szívesen bevonják. Az MCsMSz évek óta támogatja a hagyományőrzők ezen szándékát oly módon, hogy biztosítja a szakmai segítséget és a szállítást azoknak a hagyományőrző csoportoknak, akik ezt igénylik, hogy aktív, közösségi karácsonyvárás formájában egymáshoz eljussanak, egymást megénekeljék, maguknak és egymásnak ilyenképpen örömet szerezzenek, gyermekeiknek pedig példát mutassanak.

A program idén december 8-án, pénteken indult, amikor a külsőrekecsini hagyományőrzők Lészpedre látogattak. Hétfőn, 11-én már a lészpediek utaztak Csík faluba, kedden, 12-én pedig a dumbravéniek és magyarfalusiak Szászkútra. 13-án a gajdáriak viszonozták a tavalyi látogatást Pusztinán, a csíkfalusiak pedig ugyancsak a tavalyi látogatás viszonzásaképpen Ferdinándújfaluban énekeltek, ahol a házigazdák mellett jelen voltak még a trunki hagyományőrzők is. 14-én a Tatros-menti Diószegen volt nagy a nyüzsgés: hagyományőrzők érkeztek a Szeret-menti Budáról, de a közeli Újfaluból és Szőlőhegyről is, 15-én pedig Diószénben énekeltek a klézsei hagyományőrzők. 16-án, szombaton a pokolpataki hagyományőrzőket látogatták meg a ferdinándújfalusiak, vasárnap, december 17-én pedig a lujzikalagoriaknak a frumószaiakhoz, valamint a lábnyikiaknak a klézseiekhez való ellátogatásával zárult az emelkedett hangulatú, énekes karácsonyváró látogatások sora. Ígéretes és fölöttébb örvendetes, hogy egyre több gyermek és fiatal is csatlakozik a szokáshoz, megtanulják a régi karácsonyi énekeket és adott esetben akár hangszeres segítséget is nyújtanak az énekléshez.

Az aktív, cselekvő karácsonyvárás jelentősége egyéni és közösségi formában is igen jelentős. Ez biztosítja, hogy ne csak külsőségek, formaságok szintjén, de lelkileg is kellőképpen felkészülve, megtisztulva és ünneplőbe öltözve várhassuk a világ megváltójának, a fény gyermekének születésnapját, amit az MCsMSz nevében mi is kívánunk mindenkinek ezúton is!

Moldvai Csángómagyarok Szövetsége