Jövőtől látogatható a Szent Mihály-hegyi templom

0
1439
A Szent Mihály-hegyi műemlék templom. (A szerző felvétele)

Jó hírrel szolgált Hölgyes Pál Zsolt lemhényi plébános: jövő évtől kezdődően előzetes bejelentkezést követően szervezett formában látogatható lesz a Szent Mihály-hegyi műemlék templom, miután sikerült egy személyt gondnoknak és idegenvezetőnek alkalmazni. Erre Kovászna Megye Tanácsának segítségével kerülhetett sor.

November 4-én Kovács Gergely, Erdély érseke szentelte újra Felső-Háromszék legszebb, gyönyörűen felújított, várfallal körbekerített római katolikus templomát. A felújításról szóló híradások során sokan jelezték, hogy szívesen megtekintenék a Kézdialmás és Lemhény között lévő Avas-tető alatt található „ékszerdobozt”, erre viszont csak nehézségek árán lehetett sort keríteni, hiszen az építmény biztonsági okok miatt zárva van, így csak kívülről lehet megtekinteni az egyébként kamerarendszerrel vigyázott értékes templomot, amelynek a belső tere is lenyűgöző szépségű.

Hölgyes Pál Zsolt lemhényi római katolikus plébános közölte lapunkkal: „Istennek hála, a 2024-es évet úgy tudjuk kezdeni ebben a közösségben, hogy a felújított templomnak Kovászna Megye Tanácsának jóvoltából sikerült szerezni egy állami támogatást, amely révén tudtunk alkalmazni egy személyt, aki idegenvezetéssel is foglalkozik, és a templom adminisztrátora is lesz. Gáll Melindának hívják, ő lesz az, aki programálja a turistákat vagy zarándokokat, nála kell jelentkezni. Az épületet hétfő kivételével lehet majd látogatni 10 és 13 óra között.” Hozzátette: kivételes alkalmakkor órarenden kívül is fogadják a csoportokat – amelyek objektív okok miatt korábban vagy később tudnak a templomhoz érkezni –, és szükség esetén ő is „bedobja” magát, fogadja az érdeklődőket.

Gáll Melindát a 0746 235 285-ös telefonszámon lehet hívni a templomlátogatásra való bejelentkezésért – közölte Hölgyes Pál Zsolt.

Bartos Lóránt / Háromszék

MEGOSZTÁS