Nagyváradra ért a betlehemkaraván

0
850

A december 10-én Sepsiszentgyörgyről elindult és Budapestre tartó mobil betlehem az előzetes híradásunknak megfelelően ma, 19-én a nagyváradi székesegyházhoz érkezett; a karaván az itáliai Greccióban megfogalmazott üzenetét hozta el Nagyváradra is: Jézus Krisztus születésével az Isten hús-vér, halandó emberré lett, testet öltött, megérinthetővé vált.

A székesegyház és a püspöki palota előtti téren lehetőség adódott felölteni Mária, József, a királyok vagy épp a pásztorok ruháját, hogy a résztvevők még jobban átélhessék Jézus születéstörténetének egy-egy jelenetét. Heródes és a katonák viseletét azonban nem, azért, hogy senki se rendelkezzen még néhány perc erejéig sem az ők gonosz tulajdonságaival.
Böjte Csaba ferences szerzetes felidézte, hogy 1223 telén Greccióban Assisi Szent Ferenc a barátaival együtt a Jóisten által megírt karácsonyi forgatókönyvet elevenítette meg. És ez olyan jól sikerült, hogy máshol is elkezdték berendezni a betlehemet, illetve játszani a pásztorjátékot, mely később az egész világon elterjedt. Talán senki sem tudná összeszámolni azt, hogy az elmúlt 800 évben hány jászolt állítottak, hány pásztorjátékban vettek részt a gyermekek.

„Elindítottuk a Greccio 800 rendszámú karavánt, mellyel elindultunk Sepsiszentgyörgyről, a végállomás pedig december 23-án Budapest. Nagyon örvendünk annak, hogy Váradon a püspök is fogad bennünket. Igazából a jelmondatunk az, hogy Szállást keres a Szent Család. Bekopogtatunk ide is, oda is, és eddig hála Istennek, sehol sem utasítottak vissza, sőt, sokkal több helyre hívtak, mint ahova el tudunk menni. Nagy élmény számunkra is, és az a szép az egészben, hogy mi csak a szerepeket visszük, a szereplőket viszont nem. Mindenhol megkérdezzük: ki szeretne Mária lenni? Ki akarja a szép ruháját magára venni? Mindig akad valaki, és József is, pásztor is mindig akar valaki lenni. A legszebb ruha a Heródesé, de azt nem engedem, azért, hogy az ő és a katonák szerepében senki se tündököljön”, nyilatkozta Csaba testvér. Hozzátette: Krisztus az ajtónk előtt áll és zörget, a lényeg tehát az lenne, ha a jelenet megtekintése után Jézus befogadásának a története tovább folytatódna a mi szívünkben, a személyes életünkben.


Böcskei László megyés püspök azt mondta: ő nem volt egy túlzottan jó gyermek, de valahogy érezte, hogy Isten mindenkit olyannak szeret, amilyen, így ölel át mindenkit. Ami pedig a befogadást illeti: az, hogy a hivatására igent tudott mondani, azoknak köszönhető, akik mellette álltak: egyszerű és mély hittel rendelkező szüleinek, nagyszüleinek, egy nagyszerű pap bácsinak. Egy ilyen környezetben pedig könnyű volt igent mondania Isten közeledésére.


A rendezvényen jelen voltak a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum diákjai és árvaházi gyermekek is. Szolgált az iskola kórusa és zenekara, Konrád Ildikó tanár irányításával. A Szent László-líceum Benedek Ramóna hitoktató által felkészített Váradi Csillagok csoportja betlehemest adott elő kedd délután Böjte Csaba testvérnek és Böcskei László megyés püspöknek a püspöki palota előcsarnokában a Székely kapuk – Zöld kapuk nemzetközi ökocivilizációs játék keretében.

Ciucur-Losonczi Antonius