Egy 91 éves ferences testvér Ferenc pápa gyóntatója

0
3337

A ferencesek évszázadok óta szolgálnak a lateráni bazilika gyóntatóiként, a világ minden tájáról küldenek oda szerzeteseket, hogy ellássák ezt a feladatot. Otmar Egloff testvér közel két évtizede a lateráni fő gyóntatója. 2004-ben rendelték Rómába, Szent II. János Pál pontifikátusa végén, a mai napig is csak találgat, mi lehetett ennek az oka.

„Talán a nyelvérzékem lehetett a döntő, hiszen beszélek olaszul, németül és franciául is.” A pápa utóbbi gyónása mint esemény nem hagyott mély nyomot benne. „A pápa holnap érkezik gyónásra”– közölték vele, de mint Egloff mondta, ez nem különbözött más hívek gyónásaitól.„Az egyetlen különbség az volt, hogy a gyóntatószékemet rendkívül alaposan kitakarították. Amikor reggel odamentem a gyóntatószékhez, egy egész csapat embert találtam ott, akik tisztogatták és sikálták. Általában én szoktam egy ronggyal leporolni”– emlékezett vissza a ferences. „Még az is különleges volt, hogy miután Ferenc pápa a külső rácsnál térdelve meggyónt, ő ült be a gyóntatószékbe, hogy más papok gyónásait meghallgassa.”

A gyónási titoktartást tiszteletben tartva a CNA Deutsch munkatársa csupán arra kérdezett rá, vajon milyen penitenciát kaphatott a szentatya, de Egloff testvér csak nevetett. „Ma már mást mondanék neki, a száj vezeklését. A pápa nyelve néha túl gyors.”

Forrás: CNA Deutch/Szent István Intézet

MEGOSZTÁS