Betlehemes előadás az adventi sokadalomban

0
504
Fotó: Víg Dominik

Tizenhatodszorra is megrendezték Kolozsváron az Adventi sokadalom nevű eseményt, ahol betlehemes játékkal mutatkoztak be a gyermekek.

Az Életfa Családsegítő Egyesület, a Szabadság napilap és a Belvárosi Unitárius Egyházközség által megrendezett 16. Adventi sokadalom alkalmával a János Zsigmond Unitárius Kollégium Csillagok és Napkeleti Bölcsek csillagénekes csoportjai is bemutatták betlehemeseiket.

A 6. osztályos diákok Apáczai Csilla és Székely Beáta tanárnők vezetésével a SzékelyKapuk-ZöldKapuk nemzetközi program keretén belül készítették elő hagyományőrző és értékmentő munkáikat.

A Csillagok csoport betlehemese irodalmi, gördülékeny szövegszerkezetével, népi karácsonyi énekeivel, a hagyományos hangszerek megjelenésével pásztorjáték jelleget öltött. A Napkeleti Bölcsek csoport egy torockói, házról-házra hordozott betlehemes szövegét alapul véve, azt átalakítva mutatták be betlehemesüket. Ez archaikus mondatszerkezetével, népies, régies szavaival, hagyományos karácsonyi énekekkel és hangszerekkel emelte az ünnepi hangulatot.

Mindkét csoport külön színfoltot jelentett sokadalomban. A játékok a gyermekek lelkes munkáját, odaadását tükrözte.

A betlehemesek előadása egy-egy ismert karácsonyi népéneknek az érdeklődőkkel, nézőkkel közös éneklésével zárult.