Minél nagyobbak a kihívások, annál nagyobb a bátorságunk

0
318

A bánsági Kolping-egyesület (Kolping Banat) igazgatótanácsának meghívására a Boldog Adolf Kolping emléknapjának megünneplésére és a Kolping Banat közgyűlésére az újszentesi, a szentandrási, a lieblingi, a temesvári Sfânta Maria és Millennium, a csanádi, a pécskai, a kisjenői és az óteleki Kolping-családok küldték el képviselőiket. A Kolping-családok zászlói december 9-én, szombaton az újszentesi plébániatemplomban vonultak fel azon a szentmisén, amelyet a Kolping Banat egyesület római katolikus prézese, Kapor János kisjenői plébános mutatott be román és magyar nyelven.

Koncelebrált George Rădulescu szentandrási görögkatolikus plébános, a Kolping Banat görögkatolikus prézese, Máthé Lajos újszentesi plébános és Răzvan Oprișa görögkatolikus esperes.
A közgyűlést Ioan Szabo, a Kolping Banat elnöke nyitotta meg, aki Dana Bărbulescuval, a Kolping-egyesület országos elnökével és Kapor János kisjenői plébánossal együtt vezette az ülést.

A találkozón a fiatalok beszámoltak a Temesvár – Európa Kulturális Fővárosa projekt égisze alatt szervezett idei tevékenységeikről, kiemelve önkéntesként vagy önkénteskoordinátorként (Miriam Sabau, Iulia Gabor, Sebastian Ursan) való részvételüket több társadalmi-kulturális eseményen. Különös élményt jelentett számukra májusban, az Ökumenikus Ifjúsági Fesztivál, de részt vettek különböző környezetvédelmi vagy aktuális kérdésekkel kapcsolatos Erasmus-projektekben, találkoztak fiatalokkal a nemzetközi Kolping-rendezvényeken vagy különböző európai szemináriumokon, Ruszkabányán pedig munkatáborban vettek részt. Majd beszámoltak a jövő év projektjeiről: a 72 óra kampányról, amely a fogyatékkal élők bevonását foglalja magában, más szemináriumokról és táborokról, amelyek Temesváron, a Kolping-házban megrendezésre kerülő kontinentális Kolping Ifjúsági Találkozóban csúcsosodnak ki.


A fiatalok lelkesedésén felbuzdulva, mert ahogyan szellemi mentorunk, Adolf Kolping mondta: „A jövő Istené és a bátraké”, a bánsági Kolping-egyesület képviselői egyenként ismertették a tavalyi év tevékenységéről és a szervezett önkéntes akciókról szóló beszámolóikat. Megállapították ezeknek a tevékenységeknek a közös tipológiáját, amelyek mindegyikét ugyanazok az eszmék ihlették: a rászorulók megsegítése és támogatása az egyes közösségekben, adományok az ukrajnai menekültek számára, farsangi jótékonysági bálok, adventi koszorúk készítése, felújítási és takarítási tevékenységek Ruszkabányán, vagy az egész közösség részvételével, mert – Adolf Kolpingot parafrazálva – az idők szükségletei tanítanak és irányítanak minket, hogy mit tegyünk, hol cselekedjünk. A Kolping-családok tagjai részt vettek: a Kolping-ház és a felújított Kolping-zászlók felszentelésén, a máriaradnai Családfesztiválon, a gulyásfesztiválokon, valamint szentségimádásokon, a roráté szentmiséken, a úrnapi oltárok felállításában, a főpásztori látogatásokon, valamint más európai partner Kolping-családok látogatásain.


Közösségünk, amely „az egyház és a társadalom találkozási pontján” helyezkedik el, ösztönzi az önkéntességet, az együttműködést, a cselekvést és a kölcsönös segítségnyújtást, mert „minél nagyobbak a kihívások, annál nagyobb a bátorságunk”! Így tudunk pozitívan válaszolni a következő év kihívásaira, olyan környezetet teremtve, amely elősegíti a fiatalok fejlődését a Kolping-család közösségeiben, folytatva a közös akciókat az európai Kolping-partneregyesületekkel a bánsági nemzetközi békemenet megvalósítása érdekében.
Köszönet a házigazdák, az újszentesi Kolping-család vendégszeretetéért és a rendezvény lebonyolításáért. Él a remény, hogy az előttünk álló kihívásokkal teli év gyümölcsöző és áldott lesz, mivel új akciók és projektek előkészülete zajlik!

Aneta Gabor, a temesvári Kolping Millennium Család alelnöke / Gerhardus.ro

MEGOSZTÁS