Szentek legyetek. Csík kerület ifjainak lelkinapja

0
872

„Szentek legyetek, amint én is szent vagyok” — ezt a kijelentést választotta mottójául az idei Csík kerületi ifjúsági lelkinap, amelyet december 9-én szerveztek Csíkszeredában.

A Szent Ágoston-templom alagsori termeiben zajló rendezvényen több mint 70 fiatal vett részt. A regisztráció után szentmisében köszöntötték Istent és egymást a jelenlevők, majd pár hangulatos cserkészjátékot követően Tuzson Attilától, a Maros-Küküllő kerületének ifjúsági lelkészétől hallottak a résztvevők értékes gondolatokat.

A döntés, elköteleződés, majd a szentté válás útjáról beszélt, olyanok életét hozta például, akik a szentség fokára vagy annak előterébe jutottak.

A tanítást követően kiscsoportokban folytatódott a gondolatok kifejtése, amelynek eredményeként a következő mondatok születtek meg: ,,A szentek is éppen olyan emberek voltak, mint mi, csupán megtették azt a kis jót, amire látták, hogy szükség van.” ,,Az életszentségre törekvő ember Isten kegyelméből érhet célba.” ,,Sikerült többet megtudnunk a Szent-ről, és felismernünk, hogy tárgyakat, helyeket, cselekedeteket is nevezhetünk szentnek, de ezek mindig egy személyre, végső soron Istenre utalnak szentként.” ,,A szentté válás göröngyösebb út, ami eltér az eddigi bejárt útszakaszaiktól. Kereszthordozással, lemondásokkal jár és az ember önzetlenséggel tudja csak bejárni.”

A fiatalok nyitottak a hívásra, szerintük első lépés, ami erre az útra vezetné őket, az a szentgyónás. A kötetlen, hangulatos beszélgetésekkel teli ebédet követően egy rövidebb szentségimádás teremtett alkalmat a fiataloknak az Istenben való elmélyülésre, hálaadásra.

Minden résztvevő és támogató nevében köszönetünket fejezzük ki Bálint Emil főesperes úrnak a helyszínért, jelenlétéért, támogatásáért, Tuzson Attila iskolalelkésznek az elgondolkodtató tanításért, és hogy velünk ünnepelt, minden segítőnek és résztvevőnek, hogy fontosnak tartották ezt a napot és rászánták az idejüket, energiájukat, hogy valami igazán szép tudjon létrejönni.

A végére hagyva a legnagyobb köszönetet, hálás szívvel köszönjük Forró Roli atyának, Csík kerület ifjúsági lelkészének, hogy szívén viseli a fiatalokat, hogy rengeteg gondolkodás, tervezés és szervezés által megvalósította és koordinálta az eseményeket.

„Szentek legyetek, amint én is szent vagyok.” – Ezt a felszólítást igyekezzünk magunkban hordozni és minél inkább Istenben megélni az életünket a legközelebbi találkozásig is.

Karda Dalma