Ferenc pápa üzenete Jon Fosse-nak, aki 2023-ban az irodalmi Nobel-díjat kapta

0
470

Ferenc pápa üzenetet küldött Jon Fosse norvég írónak, a 2023-as irodalmi Nobel-díj kitüntetettjének, aki néhány éve katolikus hitre tért.

Ferenc pápa elismerését fejezi ki az író ,,finom, érzékeny” hitvallásáért, miszerint az írás életeket menthet. Műveit több mint 40 nyelvre fordították le.

Idén az irodalmi Nobel-díjat Jon Fosse norvég írónak ítélték oda. December 10-én, vasárnap vette át Stockholmban. A hagyományoknak megfelelően az ünnepségre a Svéd Királyi Akadémián került sor, XVI. Carl Gustaf (Gusztáv Károly) svéd király jelenlétében.

,,Mindig is hittem abban, hogy az írás életeket menthet, talán az enyémet is megmentette. És ha az írásaim hozzájárulnak mások életének megmentéséhez, annál semmi sem tesz boldogabbá” — mondta a norvég író december 7-én a stockholmi Svéd Királyi Akadémián tartott ünnepi beszédében. Az író, aki műveiben még az öngyilkosság témáját is érinti, arra utalt, hogy mélyen megérintették olvasói vallomásai, akik elmondták neki, hogy írásai ,,egyszerűen megmentették az életüket”.

Jon Fosse, aki mintegy tíz évvel ezelőtt tért át a katolikus hitre, miután ateista és marxista volt, beszédét azzal zárta, hogy hálát adott Istennek. Nem sokkal azután, hogy bejelentették, hogy Jon Fosse-t jelölték a 2023-as irodalmi Nobel-díjra, Ferenc pápa rövid üzenetben gratulált neki. Az üzenet idén október 18-án érkezett meg, és a norvégiai katolikus egyház honlapján jelent meg. ,,Azért írok Önnek – ez áll a pápai üzenetben –, hogy gratuláljak a 2023-as irodalmi Nobel-díj odaítéléséhez, és hogy kifejezzem nagyrabecsülésemet, amiért a hitről szóló finom tanúságtétele és elkötelezett irodalmi hangja most szélesebb közönséghez jut el. Különösen biztos vagyok abban, hogy az Ön képessége, hogy felidézze a mindenható Isten kegyelmét, békéjét és szeretetét a mi gyakran sötét világunkban, gazdagítani fogja azok életét, akik osztoznak a hit zarándokútján. Biztosítom Önt, hogy imáimban megemlékezem Önről” – zárja Ferenc pápa – ,,szívemből kérem Önre a mennyei áldások bőségét”.

A norvégiai katolikus egyház honlapja szerint az irodalmi Nobel-díjas író bevallotta, nem számított arra, hogy Ferenc pápától közvetlen üdvözletet kap, meglepődött, örült és meghatódott, amikor megkapta az üzenetet.

Jon Fosse 1959-ben született egy távoli tanyán a norvégiai Strandebarm kisváros közelében, regényeket, színdarabokat, verseket, esszéket és gyermekkönyveket írt. Ezekért hazájában és nemzetközi szinten is megkapta a legfontosabb díjakat.

Számos művét, például a Vörös, fekete és A másik név címűeket több mint negyven nyelvre fordították le. Újabban román nyelvre is fordítják írásait (lásd a Pandora Kiadónál). A bookhub.ro honlap szerint a nemzetközi sajtó méltatta Jon Fosse irodalmát, megjegyezve például, hogy prózája ,,misztikus, szellemes, tökéletesen kidolgozott”, de azt is, hogy írásaiban ,,Isten féktelen, robbanékony esztétikai erővé válik, láthatatlan a láthatóban”. Jon Fosse azon képessége, hogy ,,innovatív” színdarabokon és prózán keresztül képes elmondani ,,a kimondhatatlant”, indokolta, hogy az irodalmi Nobel-díj bizottsága idén neki ítélje oda a díjat.

Adrian Dancă – Vatican News (ro)

(bm)