Amikor csoda születik

0
806

Mira, azaz csoda – róla szól a könyv, amely Czirják Edit versei és Csiki Rebeka illusztrációi által repít a megszületett teremtmény első esztendejébe. Sőt, visszavisz a saját gyerekkorunkba, elvezet a szülői, nagyszülői létbe is. A kötet bemutatója képezte a Belső Iránytű decemberi kínálatát.

Gyermekhangon – az első osztályos Suciu Nóra és Vrencean Yvette előadásában – hallgathattunk verseket, a szerző mesélt alkotása születéséről, majd Szabó Erzsébet pszichológus segített abban, hogy a kötet kézikönyvvé válhasson, az önértékelés növelésének eszközévé minden generáció számára.

A Nicsak, ki beszél című film tartós hatást gyakorolt Czirják Editre, elbűvölte, hogy a baba mesél. Addig forgatta magában az élményt, amíg kellő tér kínálkozott arra, hogy pedagógusi múlttal, büszke nagymamaként és kétkötetes költőként rímfaragáshoz lásson. Mira könyve – Megszülettem, és szeretnek – ez áll a borítón, benne pedig a versek, melyek Mira első egy évének különböző epizódjait jelenítik meg, hozzáillő illusztrációkkal, Csiki Rebeka pályakezdő illusztrátor munkáival.

Aki a Belső Iránytű előadásán részt vett, az író és pszichológus szavaiból már leszűrte, mekkora érték rejlik a kiadványban. Ezzel készülhetnek babavárásra fiatal párok, ebből inspirálódhat a gyermekváró férj és feleség, hogy miként szeressék jól az érkező csodát, anyós és após is kellő támpontot kaphat, hogy a nagyszülőséget tervezzék, megéljék. Ha megszületett a kisgyerek, együtt cseperedhet Mirával, összehasonlítva, hogy egy-egy életszakaszban mi is történik a két főhőssel. Aztán, ha már pár éves a kicsi, emlékezni lehet e kötet segítségével, mesélni, visszaidézni, milyen is volt, amikor épp csak megszületett. Csepegtetni lehet belé szeretettel az önbizalmat, apát, anyát pedig bátorítani emberfaragó hivatásukban. És ugye, mindenkiben ott él a gyermek, jó élményekkel és szerzett sebekkel, aki meghálálja minden életkorban a törődést. Ez nem olyan könyv, amit egyszer el kell olvasni, hanem időről időre érdemes kézbe venni, és mivel minőségi kiadvány – az F&F nyomtatta –, bírni fogja a sok forgatást.

Az is lehet, Mira, a csoda egyszer testvért kap ajándékba. A szerző már fontolgatja, hogy megalkossa Milánt, a kistestvért és Mirát meg Milánt együtt kísérje új kalandokba. Azt is szeretné, ha ez sok gyerek közös történetéből születne, ezért arra kéri a szülőket, nagyszülőket, írják le, juttassák el neki gyerekük, unokájuk érdekes gondolatait, mókás történeteit, hogy sok gyerek szereplésével megszülessen egy újabb csoda.

Balázs Katalin