Véget ért a Bíborosi Tanács kétnapos ülése a Vatikánban

0
325
Fotó: archív felvétel

A szentszéki sajtóiroda közölte a hírt, hogy lezárult a Bíborosi Tanács ülése. A megbeszélésen foglalkoztak többek között az egyház női aspektusával, a gyermekvédelemmel és a szinódussal.

A Bíborosi Tanács ülését december 4-én és 5-én tartották a vatikáni Szent Márta-házban. A megbeszéléseken jelen volt a szentatyával együtt az összes bíboros, aki tagja a testületnek, és a tanács titkára.

Amint azt a pápa november 30-án bejelentette a Nemzetközi Teológiai Bizottság fogadása alkalmával, a Bíborosi Tanács megbeszélésein „az egyház női dimenziójára” összpontosítanak. „Az egyház nő” – mondta Ferenc pápa az audiencián. „Ha nem értjük, hogy mi a nő vagy mi a nőiség teológiája, soha nem fogjuk megérteni, mi az egyház.” Hangsúlyozta, hogy az egyház „férfiassá tétele” „nagy bűn”, amelyet még meg kell oldani. A pápa utalt a jezsuita teológus, Hans Urs von Balthasar által javasolt megkülönböztetésre, aki egy „péteri” vagy szolgálati jellegről és egy „máriás” vagy misztikus jellegről beszélt. „A máriás fontosabb, mint a péteri” — mondta Ferenc pápa –, mert az egyház menyasszony, az egyház nő, anélkül, hogy férfias lenne.”

A pápa március 7-én újította meg a Bíborosi Tanácsot, amely jelenleg a következő bíborosokból áll:

  • Pietro Parolin, vatikáni államtitkár;
  • Fernando Vérgez Alzaga, Vatikán Városállam Pápai Bizottságának és Vatikán Városállam kormányzóságának elnöke
  • Fridolin Ambongo Besungu, Kinshasa érseke;
  • Oswald Gracias, Bombay érseke;
  • Seán Patrick O’Malley, bostoni érsek;
  • Juan José Omella Omella, barcelonai érsek;
  • Gérald Lacroix, Quebec érseke;
  • Jean-Claude Hollerich, Luxemburg érseke;
  • Sérgio da Rocha, San Salvador de Bahia érseke.

Marco Mellino püspök, Cresima püspöke a C9 titkára. Az új C9 első ülésére április 24-én került sor.

A Bíborosi Tanácsot Ferenc pápa hozta létre 2013. szeptember 28-án pápai kirográfjával. A tanácsot azzal a feladattal bízta meg, hogy segítsen neki az egyetemes egyház irányításában, és tanulmányozza a Római Kúria reformjának tervét. A reformot az új apostoli konstitúció, a Praedicate evangelium által valósítják meg, amelyet 2022. március 19-én tettek közzé. A C9 első ülésére 2013. október 1-jén került sor.

A szentszéki sajtóközlemény tájékoztatása szerint a decemberi alkalommal az elmélkedés középpontjában az egyház női szerepe témája állt. A beszélgetést női előadók felszólalásai gazdagították: Linda Pocher nővér, a Segítő Szűz Mária Leányai, Don Bosco Nővérek rend tagja, a római Auxilium Pápai Neveléstudományi Kar krisztológia és mariológia docense; Lucia Vantini, aki fundamentális teológiát, vallásfilozófiát és ismeretelméletet tanít a veronai Vallástudományi Intézetben, filozófiai és teológiai antropológiát a Szent Zénó Tanulmányi központban Veronában, valamint párbeszéd filozófiát a velencei Kis Szent Bernát Ökumenikus Tanulmányok Intézetében. Továbbá felszólalt Luca Castiglioni, a milánói egyházmegye presbitere és a milánói szeminárium fundamentális teológia docense.

A Bíborosi Tanács egyetértett abban, hogy meg kell hallgatni az egyház női aspektusáról szóló nézeteket – mindenekelőtt az egyes keresztény közösségekben –, hogy az elmélkedés és a döntéshozatal folyamatainak része legyen a nők pótolhatatlan hozzájárulása is.

A Bíborosi Tanács tagjai megvizsgálták a saját régióikban kialakult jelenlegi társadalmi, politikai és egyházi helyzetet, különös tekintettel a most is zajló ukrajnai konfliktusra és a Szentföldön kialakult súlyos helyzetre, valamint az Egyesült Nemzetek Szervezete éghajlatváltozási keretegyezményét (COP28) aláírt államok dubaji konferenciájának munkáját.

O’Malley bíboros az ülésen bemutatott különféle lehetőségeket a Püspöki Konferenciák közgyűléseinek megszervezésével kapcsolatban, öt évvel a kiskorúak és kiszolgáltatottak bántalmazásának megelőzéséről szóló, 2019 februárjában megtartott találkozó után. A javaslatokat a tanács tagjaival megvitatták és értékelték.

Végül a megbeszéléseken lehetőség nyílt arra, hogy megvitassák a Püspöki Szinódus Rendes Közgyűlésének első ülésszakát. Továbbá folytatták az elmélkedést a Praedicate evangelium kezdetű, a Római Kúria reformjával foglalkozó apostoli konstitúció szellemének, alapelveinek és kritériumainak a gyakorlatba ültetéséről az egyházmegyékben. A Bíborosi Tanács következő ülését 2024 februárjában tartják.

Vatican News

MEGOSZTÁS