András Attila SJ az európai jezsuita provinciálisok közgyűlésén

0
264

A Jezsuita Provinciálisok Európai Konferenciája (JCEP) a szlovéniai Ljlubljanában tartotta első közgyűlését azóta, hogy Dalibor Renić lett a testület elnöke. A novemberi eseményen részt vett a 2023 elején hivatalba András Attila magyar tartományfőnök is. A beszámolók szerint a találkozó jó alkalom volt arra, hogy a provinciálisok pár napra kiszakadjanak napi munkájukból, és utána egymás örömeit, kihívásait megismerve, azokból épülve folytassák munkájukat.

A találkozó fő témája az Arturo Sosa legfőbb elöljáró által jegyzett, a társaság jelenéről és jövőjéről szóló De Statu Societatis című dokumentum volt. A szöveget Victor Assouad, a nyugat-európai régió asszisztense mutatta be, majd vezette a róla szóló beszélgetéseket. A második téma a konferencia 2021–2026 közötti időszakra vonatkozó apostoli tervének felülvizsgálata volt, a célkitűzések számba vétele abból a szempontból, hogy közülük mi valósult meg. Ez értékelés része volt a visszatekintés a legutóbbi közgyűlésre, és annak végiggondolása, mi valósult meg az ökológiai megtéréssel és a jezsuita életmód újragondolására való felhívással kapcsolatban.

A közgyűlésen beszámolót tartott Philip Geister, a Közép-Európai Rendtartomány felsőoktatási küldötte a Kircher-hálózatról, valamint a spanyol provinciából Alberto Ares, az ottani Jezsuita Menekültszolgálat igazgatója. Beszámolók hangzottak el az egyes Európai Képzési Központokról, valamint a Magis 2023-ról, emellett külső hozzászólóként a közgyűlésen részt vett Leon Marc szlovén diplomata és történész, aki a Nyugat- és Kelet-Európa közötti kapcsolatokról beszélt. A hivatalos programon kívül volt idő városnézésre és kirándulásra is a Bledi-tóhoz. 

Jezsuita.hu

MEGOSZTÁS