Beiktatták hivatalába Lucsok Miklós OP munkácsi megyés püspököt

0
345

Rendkívüli ünnepre hívták a híveket a munkácsi Szent Márton-székesegyház harangjai: december 2-án került sor Lucsok Miklós Péter OP, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye korábbi segédpüspöke, Majnek Antal nyugalmazását követően apostoli kormányzója megyés püspöki beiktatására.

Az egyházmegye papjain és hívein kívül az ünnepi eseményen részt vettek a történelmi egyházak kárpátaljai, belső-ukrajnai és magyarországi képviselői, valamint több önkormányzati tisztviselő és diplomata is. A beiktatás elején Visvaldas Kulbokas kijevi apostoli nuncius köszöntötte az új megyés püspököt, majd bemutatták és felolvasták a Ferenc pápa által október 7-én kiadott bullát, melyben a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye vezetésével bízta meg Lucsok Miklós püspököt.

A pápai kinevező okirat nyilvános ismertetése után a megyés püspöki tisztség átvételének szertartása következett. A metropolita bejelentette, hogy megtörtént a megyés püspök beiktatása, majd átadta neki a pásztorbotot, lelkipásztori hatalmának jelképét, és meghívta őt, hogy foglalja el a székesegyház püspöki székét. Ettől a pillanattól Lucsok Miklós püspök a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye teljes jogú vezető püspöke lett. Miután a papok, a szerzetesek és az egyházmegyében szolgálatot teljesítő civilek kifejezték készségüket, hogy engedelmességgel elfogadják Lucsok Miklós főpásztori vezetését, az új püspök megkezdte a szentmisét.

Az evangélium felolvasását követően Lucsok Miklós két nyelven, ukránul és magyarul mondott homíliát. Jézus szeretetparancsát idézve elmondta, hogy amint Jézus megtestesítette az Atya szeretetét az ő élete és szolgálata által, úgy neki is, mint az egyházmegye püspökének, meg kell testesítenie ezt a szeretetet.Az ünnepi szentmise záróáldása előtt több köszöntés is elhangzott egyházi és világi vezetők részéről, így többek között Luscsák Nílus püspöktől, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye adminisztrátorától, aki a köszöntőszavak mellett egy 1926-ban XI. Piusz pápa által adományozott Istenszülő-ikont ajándékozott Lucsok Miklós püspöknek, amely hosszú ideig a bazilita szerzetesek tulajdonában volt.

Ezt követően az egyházmegye új püspöke ünnepélyes áldással zárta a szentmisét, majd megköszönte a szeretetteljes szavakat, illetve köszönetet mondott Majnek Antal nyugalmazott püspöknek az eddigi önfeláldozó szolgálatáért és azért, hogy továbbra is életét szenteli ennek az egyházmegyének.

Forrás: TV21 Ungvár / Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye Facebook-oldala