Régi karácsonyi levelezőlapokból nyílt kiállítás Nagyváradon

0
376

A Mesék a tűzhely melegénél rendezvénysorozat keretében régi karácsonyi képeslapokból nyílt kiállítás november 28-án délután a várban működő EFA Kiállítási Központ Matei Stegerean Galériában. Harmincnyolc, Belgiumban, Hollandiában, Romániában és Magyarországon kiadott és a tárlat miatt beszkennelt és felnagyított képeslapot tettek közszemlére, melyeket a biharpüspöki Szilágyi László gyűjtő és a 92 esztendős Tóth L. Ágnes nagyváradi nyugdíjas ajánlottak fel. Az eseményt az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület szervezte, illetve a Summit Agro Románia és a Nagyvárad és a Régió Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR) támogatta.

Az érdeklődőket Tóth István fotóművész, kurátor köszöntötte, aki ezután felelevenítette egy gyermekkori emlékét. Elmondta, körülbelül nyolcéves lehetett lehetett, amikor az 1960-as években a lánytestvérével és a szüleivel Budapesten járt. A Bihar megyei Tóti község szülötteként örök élmény maradt számára a feldíszített, ünnepi fényekben pompázó magyar főváros, és az, hogy a Télapóval is találkoztak az utcán, aki, ahogy illik, egy nagy puttonyt cipelt. Megkérdezte a felnőtteket, hogy jók voltak-e a gyerekek, s mivel felemás volt a választ, édességet és virgácsot is kapott Tóth István.

Bozsódi-Nagy Orsolya, a Szigligeti Színház irodalmi titkára Tóth. L Ágnesnek egy levelét olvasta fel, mely néhány éve a Bihari Naplóban jelent meg, és a kolozsvári származású szerzője egy 1943-as karácsonyi, a kincses városból származó emlékét örökítette meg benne. A múltidézést Szilágyi László zárta, aki arról mesélt, hogy az elmúlt rendszerben, a többi gyermekhez hasonlóan, ő is csak ünnepekkor látott déligyümölcsöt, amikor az állami vállalatok dolgozói kaptak néhányat csomagban, hogy hazavigyék.

A tárlatnyitón a zenei, kulturális pillanatokról a Rockfilharmónia részéről Alexandrina Schorr- Chelu és Florian Chelu Madeva, a Duo Sola Fide tagjai, Thurzó Sándor József brácsaművész és Fórián Andrea író, valamint Nicolae Moranciu gitáros gondoskodtak. A kiállítás a digitális képernyővel rendelkező közösségi közlekedési járműveken is látható.

Forrás és fotó: Ciucur-Losonczi Antonius

MEGOSZTÁS