A pápa decemberi imaszándéka: A fogyatékkal élőkért

0
532


Ferenc pápa nyilvánosságra hozta imaszándékát 2023 decemberére. Mindenkit arra kér: imádkozzon, hogy a fogyatékkal élők a figyelem középpontjába kerüljenek társadalmainkban.

„Imádkozzunk azért, hogy a fogyatékkal élők kerüljenek a figyelem középpontjába a társadalomban, és hogy az intézmények olyan befogadó programokat kínáljanak, amelyek fokozzák aktív részvételüket.” Ferenc pápa a kedden megjelent videójában arra hívta a keresztényeket, hogy kísérjék el imáikkal az egyetemes egyháznak közzétett havi imaszándékát. A videóban a pápa elismerte, hogy a fogyatékkal élők „közöttünk a legsérülékenyebbek közé tartoznak”. „Néhányan elutasításban szenvednek, ami a tudatlanságban vagy az előítéletekben gyökerezik, aminek következtében aztán peremre szorulnak” – mutatott rá a pápa.

„Nagy szívvel” kísérjük a fogyatékkal élőket

Ferenc pápa ezért arra buzdította a civil intézményeket, hogy hozzanak létre olyan projekteket, amelyek „hozzáférést biztosítanak a fogyatékkal élőknek az oktatáshoz, a foglalkoztatáshoz és olyan helyekhez, ahol kifejezhetik kreativitásukat”. A fogyatékkal élők társadalomba való integrálása mellett a pápa hangsúlyozta, hogy „nagy szívvel” kell őket elkísérni. „Ez azt jelenti, hogy kicsit megváltoztatjuk a mentalitásunkat, és megnyílunk ezeknek az embereknek a képességei és tehetségei felé – akik más módon rendelkeznek képességekkel – mind a társadalomban, mind az egyház életében” – magyarázta a pápa. Arra kérte a helyi egyházakat, hogy biztosítsanak számukra nagyobb hozzáférést és részvételt a plébániai élet szerves részeként tekintve rájuk.

„A teljesen akadálymentes plébánia létrehozása nem csak a fizikai akadályok felszámolását jelenti” – mondta. „Ez azt is feltételezi, hogy abbahagyjuk a „róluk” való beszélést, és elkezdünk „rólunk” beszélni.

Minden ember szépsége
A szentatya havi szándékát előkészítő csapat, a pápa ima-világhálózata sajtóközleményt adott ki, amelyben felhívja a figyelmet arra, hogy december 3-án tartják a fogyatékkal élők világnapját. A sajtóközlemény kiemeli, hogy a pápa videójának felvételei vizuális példákat kínálnak olyan fogyatékkal élő emberekről, akik teljesen beilleszkedtek a társadalomba, beleértve az éttermeket, a szentmiséket vagy a paraolimpiai versenyekre való felkészülést.

Az egyház felismeri Isten jelenlétét mindenkiben

Michael Czerny bíboros, az Átfogó emberi fejlődés vatikáni dikasztérium prefektusa elmondta, hogy a pápa decemberi imaszándéka segít felismerni „minden egyes ember misztériumát”. Amint Jézus meglátta minden egyes ember szépségét és a benne rejlő ígéretet, beleértve azokat is, akik a törékenység különféle formáival rendelkeztek, úgy az egyház is felismeri Isten jelenlétét mindenkiben. „Nagyon gyakran nem befogadó társadalmainknak közös és konkrét elkötelezettségre van szükségük, hogy Jézus példáját követve mindenki méltóságát tiszteletben tartsák, és növekedhessen a testvériség – mutatott rá Czerny bíboros.

Forrás: Vatican News