Készülnek az adventi koszorúk (1.)

2
361

,,Adventi hírnök, friss fenyőág…” Újra itt van advent! A készület már elkezdődött. Sok helyen már a hét elején, közepén munkához láttak a különböző korosztályok, csoportok, másutt hét végén készítik az adventi koszorúkat. Mostani összeállításunk betekintést nyújt a sepsiszentgyörgyi Krisztus király-plébánián, a szilágysomlyói egyházközségben zajló készületekbe, valamint Zimándújfalu, Kaplony, a székelyudvarhelyi Szent Miklós-plébánia, Nagyváradon a Partiumi Háló Egyesület és a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum közös készületébe, végül négy udvarhelyszéki, a Caritas által szervezett foglalkozásba. További körképpel jelentkezünk!

A sepsiszentgyörgyi Krisztus király-plébánián a legkisebbek kezdték elsőként az adventi készületet: elkészítették az adventi koszorúkat. A munkát a nagyobbak folytatták, az elsőáldozók és a nagyobbak, akik a készületet jókedvű énekléssel fűszerezték.

A szilágysomlyói egyházközség fiataljai, kisebb-nagyobb gyermekek és a szüleik az elmúlt évekhez hasonlóan közösen készítették el az adventi koszorúikat a közösségi házban. Vidám hangulat, jókedv, kacagás, finom csokoládé és egy kis meleg tea melengette a lelküket az együttlét alatt. A szépen díszített koszorúkban gyönyörködve elhatározták, nemcsak a gyertyákat gyújtják meg adventben, hanem a szívük mécsesét, lelkük erényeit is gyújtogatják majd karácsonyra készülve. Vasárnap mindhárom szentmisén a tisztelendő úr megáldja az elkészített koszorúkat.

Zimándújfalu

Kaplonyban szombaton este 7 órakor gyújtják meg a falu adventi koszorúján az első gyertyát. Szerény, ám illő ünnepséget terveznek, énekszolgálattal a Szabó Dömjén Vegyeskar, illetőleg a több mint 110 éves múltját ápoló fúvószenekar kedveskedik. Leander testvér mond az alkalomhoz illő gondolatokat és imát. Utána a szervezők forró teával és egy kis sós harapnivalóval kedveskednek a résztvevőknek.

,,Ó, jöjj, ó, jöjj, Üdvözítő, beteljesült már az idő! Törd át az ég zárt ajtaját, vár a világ sóvárgva rád!” November 28-án délután adventi készületen vettek részt a székelyudvarhelyi Szent Miklós-plébánia hittanosai a szüleikkel együtt, a közös alkotásé volt a főszerep…

Fotó: Sükösd György

Nagyváradon a Partiumi Háló Egyesület Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum diákjaival és pedagógusaival együtt készített adventi koszorúkat november 29-én, többek között az iskoláét is.

Udvarhelyszéken négy településen adventi délutánra hívták meg a Caritas által működtetett nappali gyerekközpontokba Székelyudvarhelyen, Etéden, Korondon és Zetelakán a gyerekeket és szüleiket november 24–29. között. A foglalkozáson összesen százharminchárom gyermek és harminckilenc szülő vett részt. A Tolerancia növelése és hagyományok megerősítése hátrányos helyzetű közösségek számára című pályázat keretében működő központokban minden család elkészítette a saját adventi koszorúját, amit haza is vittek. A délutánt adventi és karácsonyi dalok felelevenítésével kezdték, beszélgetéssel folytatták. Szó esett az advent szó jelentéséről, koszorú gyertyáiról és azok jelképes értelméről, a gyertyák színéről. A gyerekek sok mindenre emlékeztek, hiszen tavaly ezeket megtanulták. Csillogó szemmel nézték a szebbnél szebb díszeket, amiket mind felhasználhattak saját koszorújuk elkészítéséhez. Csendes, halk zene szólt, segítve a ráhangolódást az alkotásra.

MEGOSZTÁS

2 HOZZÁSZÓLÁSOK