Igazi arc

0
439
Dévai hittanosok és ministránsok zarándoklata Greccióba. Fotó: Romkat archív

A hagyomány szerint a világ első betlehemét 800 évvel ezelőtt Assisi Szent Ferenc állította fel Greccióban. A ferences család kérését elfogadva az Apostoli Penitenciária jóváhagyta, hogy Szent Ferenc grecciói karácsonyának nyolcadik centenáriuma alkalmából minden ferences templomban a szokásos körülmények között teljes búcsút nyerhessenek a hívek 2023. december 8. és 2024. február 2. között. Az évfordulóra tekintettel a dévai ferences plébániatemplom adventi koncerttel készül december 2-án. A templom plébánosának, Főcze I. Bonaventura ferences testvérnek az első betlehem keletkezésének körülményeit bemutató írását, gondolatait közöljük.

Assisi Szent Ferenc atyánk az első betlehemes állításával, 1223 karácsonyán az olaszországi kietlen, sziklás Greccióban zsigereiben szerette volna átélni az ünnepek ünnepét. Celanói Tamás Szent Ferenc első életrajzában írja le az ott történteket. „Boldogságos Ferenc nagyon szerette ezt az embert, mivel, bár nemessége révén messze földön nagy tekintélynek örvendett, a vér nemességét semmibe sem véve egyedül a lélek nemességére törekedett. Boldogságos Ferenc, mint már azelőtt is többször megtette, Karácsony előtt vagy tizenöt nappal magához hívatta János urat, és így szólt hozzá: »Ha azt akarod, hogy az Úr közelgő ünnepét Greccióban üljük meg, úgy siess, és szorgalmasan tégy meg mindent, amit mondok neked! Meg akarom ugyanis eleveníteni a betlehemi kisded emlékezetét, és tulajdon testi szemeimmel akarom szemlélni gyermeki korlátoltságának kényelmetlenségeit, látni akarom, hogyan helyeztetett a jászolba és hogyan feküdt az ökör és a szamár előtt a szénán.« A derék és hűséges ember a parancs hallatára gyorsan elsietett, és a kitűzött helyen előkészített mindent, amit a szent kívánt tőle.”

Szeráfi atyánk kérésére megelevenedett a betlehemi kisded születése. Azóta is a 800 éves grecciói esemény ott van figurákkal, alakokkal megjelenítve utcatereinken, iskoláinkban, bevásárlóközpontokban, közhivatalokban, és hamarosan templomainkban is. Az igazi arc mégis az újjászületéssel fog felragyogni.

Most, az új egyházi év hajnalán rorátés frissességgel kezdjük el e jeles jubileumi ünnepre a felkészülést, hogy az ünnepek ünnepén jászlak lehessünk!

Bonaventura testvér