Ferenc pápa levélben köszönti Assisi szentjének szerzetes családját

0
751

Pápai levél a ferenceseknek: javítsátok meg az egyházat a példa és a tanúságtétel erejével– a regula jóváhagyásának 8. centenáriumán a pápa levélben köszönti Assisi szentjének szerzetes családját. Siessenek azon testvéreink segítségére a világban, akik vigaszt, szeretetet és gondoskodást várnak – buzdítja őket a szentatya, majd három tanáccsal látja el őket: kövessék az evangéliumot, engedelmeskedjenek az egyháznak, és járják a világot.

Osztozzanak a boldogságok között szereplő szegénységben, legyenek az evangélium ékesszóló jelei a világban. Mutassák meg korunknak, melyet sajnos háborúk és konfliktusok sújtanak, az önzés minden formája, a környezet és a szegények kizsákmányolásának logikája jellemez, hogy az evangélium valóban jó hír az ember számára, és ezáltal rátaláljon az új humanizmus építésére, bátran haladva Jézus felé. Ezt kéri a pápa a ferences családtól levelében, amelyet a jeles évfordulóra írt: 1223. november 29-én hagyta jóvá ugyanis III. Honoriusz pápa a Lateránban a ferences regulát.

Belső újjászületés

A jubileum jó alkalom arra, hogy felélesszék azt a lelkületet, ami magát Assisi Ferencet ihlette arra, hogy megváljon mindenétől, és létrehozzon egy egyedülálló és vonzó életformát, mely az evangéliumban gyökerezik. Az évforduló legyen a belső újjászületés ideje, az egyház missziós küldetésének megújítása, mely arra hív, hogy induljanak el a világba, sok-sok testvérünkhöz, akik vigasztalást, szeretetet és gondoskodást várnak. Ezen felül pedig azt kéri a pápa a ferences családtól, hogy a regula szellemében kövessék az evangéliumot és engedelmeskedjenek az egyháznak.

Az evangélium követése

Szent Ferenc életében központi helyet foglalt el a jó hír, ez vált számára életformává, ma pedig azt üzeni nekünk, hogy sürgősen térjünk vissza keresztényi kötelességünkhöz, és hagyjuk, hogy minden döntésünkben az Úr szava vezéreljen minket. Lelkiségetek központja Krisztus, legyetek tehát olyan férfiak és nők, akik az ő iskolájában sajátítják el a regulát és az életet – buzdít a pápa.

Engedelmesen

Ferenc testvér engedelmességet és tiszteletet fogadott Honoriusz pápa és valamennyi őt követő pápa, valamint a római egyház iránt. A többi testvér is engedelmességgel tartozik Ferenc testvérnek és követőinek. Ahhoz tehát, hogy megéljék a Mester tanítását, az egyházban kell maradniuk, engedelmesen a pápa és a római egyház iránt. A mai ferenceseket arra szólítja a szentatya, hogy a regula szellemét a meghallgatásban és a párbeszédben éljék meg, úgy, ahogyan azt a szinodális út kéri tőlünk. Támogassátok kitartóan az egyházat, javítsátok meg azt példátokkal és tanúságtételetekkel, akkor is, amikor ennek nagyobb az ára!

Evangelizálás és testvériség

Végül levelében a pápa egy sajátos evangelizáló programot ajánl a ferenceseknek: járják a világot testvéri és békés stílusban, ne veszekedjenek egymás között vagy másokkal, szelíden és alázattal hirdessék az Úr békéjét, rábízva magukat a gondviselésre. A szolgálatban odaajándékozott szeretet a hithirdetés legjobb módja. Legyenek valóban kisebbek (kisebb testvérek rendje) és szegények, hűen hivatásukhoz, melyet Assisi Szent Ferenc és regulája adott, összhangban azzal a felhívással, ami minden keresztény közösségnek szól a kilépő egyház megvalósítására az Evangelii gaudium kezdetű buzdítás nyomán.

Vatican News