Előadás a 800 éves megerősített ferences reguláról

0
644

Az evangélium megtartása ma sem választható el a tudatos és felelős cselekvéstől. Nyolcszáz évvel ezelőtt erősítette meg III. Honorius pápa a ferences regulát.

E jeles eseményre emlékeztek november 29-én, szerdán az erdélyi ferencesek. A csíksomlyói kegytemplomban az esti szentmise után Urbán Erik tartományfőnök Az evangélium megélését segítő 800 éves Megerősített Regula címmel tartott előadást, amely visszanézhető a Csíksomlyó Élő YouTube-csatornáján.

A ferences regulát először 1209-ben III. Ince pápa hagyta jóvá, de csak szóban. 1223. november 29-én Assisi Szent Ferenc kérésére immár III. Honorius pápa írásban is megerősítette. A ferences nagycsalád 2023-2026 közötti centenárium-sorozatának jelentős évfordulója a regula megerősítésének dátuma. A jubileumi rendezvények egyike volt a csíksomlyói kegytemplomban tartott szerda esti szentmise és előadás.

Urbán Erik ferences tartományfőnök a szentmise prédikációjában hangsúlyozta: a megerősített ferences életszabály az Úr nevében kezdődik: „Az Úr nevében! Kezdődik a kisebb testvérek élete: A kisebb testvérek regulája és élete ez: kövessék a mi Urunk Jézus Krisztus szent evangéliumát”. Hozzátette: a befejezésében ismét az evangélium központi szerepét emeli ki Regula, kijelentve, „tartsuk meg a mi Urunk Jézus Krisztus szegénységét, alázatosságát és szent evangéliumát, amit erősen megfogadtunk.” – Az a felismerés, hogy „a Regula az evangélium gyakorlatba ültetése” – ahogy Cesare Vaiani OFM fogalmaz, a centenárium legfontosabb mondanivalója számunkra, ferencesek számára. A szent evangélium megtartása – ez adja meg a regula gerincét. Ez mindennek a magja, a ferences lelkiségnek, ezen életformát élve szentelődtek meg oly sokan a ferences nagycsalád tagjai között, akiket ma megköszönünk és tisztelünk – mondta Erik testvér, megjegyezve: az evangélium megtartása ma sem választható el a tudatos és felelős cselekvéstől, amely életünk minden területét érinti, és ideális esetben az egész jelenlegi és jövőbeli emberiséget felöleli.

,,Nekünk is az a feladatunk, hogy tanúságot tegyünk a világnak az evangélium öröméről és az egyszerű, hiteles emberi élet szépségéről, vagyis Isten megtalálása testvéreinkben és mindenben, minden emberi kapcsolatban. Ferences nagycsaládunk szentjei szeretet tökéletességét azáltal érték el, hogy megtartották és élték a Regulát, Szent Ferenc Reguláját. Ők képviselik az isteni pecsétet, amelyet a mi életformánkra helyeztek és tanúsítják, hogy a ferences élet valóban gazdag emberi és evangéliumi értékekben, amely, miközben hiteles szolgálatot tesz Isten és az ember számára, elősegíti a személy fejlődését és tökéletesedését. A szeráfi rend mindenszentjének ünnepe nagy kihívás nekünk, ferenceseknek: életünkkel, konkrét szeretettel hirdetnünk kell a világnak, hogy az ég nem üres, és vár ránk a mi Urunk Jézus Krisztus – tette hozzá a ferences elöljáró.

A szentmise után Erik testvér Az evangélium megélését segítő 800 éves Megerősített Regula címmel tartott előadásban hat szempont – élet az evangélium szerint, hűség az egyházhoz mint anyához, tulajdon nélküliség, testvérek közötti kapcsolat, engedelmesség, tanúságtétel – szerint szerint ismertette, miként és mit üzen a regula a ma emberének. Rámutatott: Assisi Szent Ferenc nem volt egyháztanító, de mégis tanította a világot. ,,Olyan igazságokra tanította a világot, amelyeket vagy elfelejtettek vagy kevésbé vettek már figyelembe. Szent Ferenc többet hagyott hátra mint egy rend. A rend számára egy regulát, hogy legyen a rendetlenségben rend, de ugyanakkor gyümölcsöző és átalakító irányt, eszményt mutatott, amely nyomot hagyott az emberiség történelmében” – hangsúlyozta Erik testvér, majd röviden ismertette rendalapító élettörténetét.

A Krisztus nyomdokaiba lépő Szent Ferenc 1223-ban III. Honorius pápa elé vitte a közössége számára írt életszabályzatot, amelyet bullával erősítettek meg. A 12 fejezetből álló megerősített regula tulajdonképpen nem más mint buzdítás az evangéliumi életre. A ferences tartományfőnök előadásában hangsúlyozta, ez a regula ma is üzenni akar mindenki számára, és csak akkor fogjuk jól érteni, ha bátorsággal párbeszédet folytatunk vele. – A megerősített regula az örömteli, boldog, evangéliumi élet megélésében segít, de tudatosítani kell, bármennyire is segít, nem helyettesíti az evangéliumot – mondta következtetésként, hozzátéve, hogy a regula Krisztus lábainak a térképe, akinek a nyomdokain járunk, amikor párbeszédre bocsátkozunk az egyes fejezetekkel.

Ferences sajtószolgálat

Fotók: Erdélyi ferencesek