Katolikus oktatással megbízott egyházmegyei felelősök munkatalálkozója Ciofliceni-ben

0
397

Az Ilfov megyei Ciofliceni-ben zajlott november 23–26. között megbeszélésen a római katolikus és görögkatolikus egyház iskolaügyekkel megbízott képviselői karöltve tárgyaltak az újonnan érvénybe lépett oktatási törvényről, az oktatás jelenlegi nehézségeiről, a jövő tanügyi kihívásairól. Ugyanakkor terítékre kerültek olyan kérdések is, amelyek érintik a hotoktatás, a vokacionális teológiai líceumok/tagozatok, a felekezeti (jellegű) tanintézmények jelenét és jövőjét.


A találkozót szentmise nyitotta meg, amelyet Aurel Percă érsek celebrált, szentbeszédében reflektálva a szaktanfelügyelők, igazgatók, ketekéták hitoktatásban betöltött meghatározó szerepére. Az egybegyűlteket köszöntötte Vasile Timiș minisztériumi főtanfelügyelő, Mihaela Zăbavă, az országos felmérő és vizsgáztató központ tanácsosa, valamint Romeo Moșoiu tanügyminisztériumi főtanácsos.
A találkozót előadások gazdagították, melyek moderátora Riba Ioan, a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia tanügyi bizottsági titkára volt.

A megbeszélések keretében minden résztvevő intézmény-képviselő szót kapott, így — egymás tapasztalataiból tanulva — haladhatunk közösen az evangélium hirdetésének útján, előkészítve a következő nemzedékek oktatását, nevelését a keresztény értékek szem előtt tartásával.
A találkozás gyümölcsöző eredményeivel térhettek haza az egyházmegyék képviselői.

Farkas Ervin

Fotók: Farkas Ervin, Gál László

MEGOSZTÁS