A hegyi-karabahi menekültek támogatására gyűjt a romániai Caritas-konföderáció

1
513

A romániai katolikus egyházmegyékben gyűjtést szerveznek december 10-én a hegyi-karabahi menekülteknek nyújtandó humanitárius segítség céljából. A Romániai Caritas Konföderáció koordinálja az akciót, az összegyűjtött összeget az Örményországi Caritas Szervezethez juttatja el. Prioritás a menekültek minimális életkörülményeinek biztosítása a téli időszakban. A Örményországi Caritas Szervezettel közösen más közép- és hosszú távú programokat dolgoz ki a Romániai Caritas Konföderáció, amelyek célja a menekültek Örményországban való integrációja.

Örményország és Hegyi-Karabah

Örményország egy kicsi (2,8 millió lakosú), szegény ország a Dél-Kaukázusban, Európa és a Kelet határán, ősi kulturális és történelmi örökséggel. Az Örmény Királyság volt az első állam, amely a 4. század első éveiben felvette vallásként a kereszténységet.

A két ország közötti vitát a Hegyi-Karabah régió okozza, amely Azerbajdzsán területén található, de többségében örmények lakják. 1988 óta több katonai konfliktusra került sor, amelyek a 2023. szeptember 19-i eseményekben csúcsosodtak ki, amikor az azerbajdzsáni hadsereg teljesen ellenőrzése alá vonta a régiót, és szinte a teljes örmény lakosság Örményországba távozott.

Mi történt?

Miután a muszlim lakosságú Azerbajdzsán hadserege bevonult Hegyi-Karabahba, szinte a teljes lakosság (120 000 ember, köztük 30 000 gyermek, 2 000 terhes nő, 20 000 idős ember) elhagyta a régiót, és Örményországba menekült, mert féltek az elnyomástól, az etnikai tisztogatástól és a jogaik megsértésétől Azerbajdzsán részéről. A sokak számára többnapos utazás után (a távolság nincs 100 kilométer sem) Örményországban fogadták őket. Az örmény hatóságok regisztrációs központokat nyitottak, és közel 60 000 embernek biztosítottak menedéket, a többiek rokonoknál és ismerősöknél kaptak szállást.

Hogyan segít a Caritas?

A Caritas örményországi csoportjai olyan menekültekkel foglalkoznak, akik a válság kezdete óta érkeztek Örményországba. Meleg ételt osztanak Vayk városában, ahol a menekülteket fogadták és regisztrálták az örmény hatóságok. Az Örményországi Caritas Szervezet jelenleg három tartományban dolgozik azon, hogy segítsen az embereknek a legalapvetőbb szükségleteik kielégítésében: a Caritas élelmiszer- és egyéb alapvető szükségletekre szóló utalványokat, valamint élelmiszercsomagokat, higiéniai termékeket és egyéb alapvető szükségleteket oszt szét a menekültek között. Az Örményországi Caritas Szervezet három Caritas-központban pszichoszociális támogatási programokat is indított.

Hogyan fogják felhasználni a romániai gyűjtésből származó pénzt?

A Romániai Caritas Szervezet az összegyűjtött összegekből az Örményországi Caritas Szervezet által a hegyi-karabahi menekültek humanitárius segítségnyújtási programjait finanszírozza. A következő időszak prioritása a menekültek minimális életkörülményeinek biztosítása a téli időszakban, amikor Örményország számos területén a hőmérséklet nagyon alacsony.
A Örményországi Caritas Szervezettel közösen más közép- és hosszú távú programokat dolgoznak ki, amelyek célja a menekültek Örményországban való integrációja.

Gyűjtés a római és görögkatolikus templomokban: 2023. december 10.

MEGOSZTÁS

1 HOZZÁSZÓLÁS