Valódi emberek, valóságos történetek

0
276
Fotók: a Juventutti Alapítvány archív felvételei

Ferenc pápa 2016. november 21-én az irgalmasság évét lezáró szentmisén közzétett apostoli levelében alapította meg a szegények világnapját, amelyet az évközi időszak 33. vasárnapján tartanak, amely Krisztus Király ünnepe előtt az utolsó évközi vasárnap az egyházi évben, az adventi időszakot megelőzően. Idén november 19-én irányítja a legelesettebbek felé a figyelmünket a szegények világnapja. Lázár Tímeát, a Juventutti Alapítvány elnökét kértük, meséljen arról, mi motiválta, hogy a szegények felkarolásával foglalkozzon. A csíkszeredai székhelyű Juventutti Alapítvány számos jótékonysági programot szervez, mi adja ehhez a lendületet, ötletet, s hogyan kerülnek az alapítvány látóterébe a szükséget szenvedők? 

Munkám során rengeteg személyes történettel találkozom, és mindegyik megerősít abban, hogy a segítség és az empátia milyen nagy hatással vannak az emberek életére. Azok a történetek érintenek meg leginkább, amelyek bemutatják, milyen jelentős pozitív változást hozhatnak az életben. Minden ilyen élmény megerősít abban, hogy folytassam ezt a munkát, és emlékeztessem magam arra, hogy mindnyájunkban ott rejlik a képesség a pozitív változás előmozdítására.

Az eredeti motivációm a szegények támogatására való elkötelezettségem volt, amely a közösségem iránti felelősségérzetemből és az emberiesség iránti elköteleződésemből származott. A Juventutti Alapítvány munkája során volt alkalmam látni, hogy a rászorulók mögött valódi emberek, valóságos történetek állnak, és ez lehetőséget teremt az emberi kapcsolatok megerősítésére és az empátia fejlesztésére. Az alapítvány küldetése az, hogy javítsa azok életminőségét, akik segítségre szorulnak, és mindig is a közösségünk fejlesztése és jobbítása volt az elkötelezettségem alapja.

Jelenleg az egyik legkiemelkedőbb kezdeményezésünk a Fenomén tehetségtámogató program, amelynek keretében hátrányos helyzetű gyermekeknek nyújtunk segítséget tehetségük kibontakoztatásában. Az idei év során már 15 gyermek részesült támogatásban, összesen pedig 23 200 lej értékű támogatást osztottunk ki közöttük.

Lázár Tímea, Juventutti Alapítvány

Az írás megjelent a Vasárnap 2023/47-es számában a Széljegyzetek a szegények világnapjához, A rászorulók mögött valódi emberek, valóságos történetek állnak című összeállítás részeként.