Díjátadókkal és számos tudományterület kutatóinak részvételével zajlott a tudomány ünnepe Erdélyben

0
326
A rendezvény meghívójának részlete

E hét végén ünnepelt az erdélyi tudományos világ, november 17-én tartották Kolozsváron a Magyar Tudomány Napja Erdélyben fő rendezvényét. A tudománynapi rendezvényen a szervezők több díjat is átadtak, elismerve ezzel különböző szakterületek kutatóit.

A számos szakterületet felölelő rendezvény 23 eseménye közül tizenkettő Kolozsváron zajlott, de bekapcsolódott helyszínként Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, Marosvásárhely, Nagybánya, Sepsiszentgyörgy, illetve Temesvár is. Az Erdélyi Múzeum-Egyesület a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Kolozsvári Akadémiai Bizottságával (KAB) közösen szervezte meg a Tudomány: válaszok a globális kihívásokra elnevezésű ünnepséget és a plenáris előadásokat november 17-én, pénteken Kolozsváron, a Protestáns Teológiai Intézet dísztermében. A központi, kolozsvári ünnepi nyitórendezvény után, november 18-án, szombaton zajlottak a szekciórendezvények.

Idén Szász István Szilárd kapta az EME Debüt-díját (Fotó: Szász István Szilárd Facebook-oldala)

A tudománynapi rendezvényen a szervezők több díjat is átadtak, így a Dr. Mikó Imre-emlékplakettet, illetve a KAB tudományos díjait is, elismerve ezzel különböző szakterületek kutatóit. Szombaton este az EME székházában a Debüt-díjat dr. Keszeg Vilmos nyújtotta át kiadónk munkatársának, Szász István Szilárd felelős szerkesztőnek.