Az Együtt Európáért hálózat barátainak találkozója Temesváron – ünnepélyes megnyitó több mint 200 résztvevővel

0
309

A Bega-parti városban november 16-18. között zajlik az Együtt Európáért hálózat tagjainak éves nemzetközi találkozója, amelynek jelmondata: CALLED TO UNITY – TOGETHER IN TIMIŞOARA. A rendezvénynek jelentős részben a Timișoara Hotel ad otthont.

November 16-án, csütörtökön a szálloda Experience termében tartott ünnepélyes megnyitón több mint 200 résztvevő és küldött vett részt Európa minden tájáról, köztük Margaret Karram, a Fokoláre Mozgalom elnöke, Prof. Philip McDonagh, a Dublin City University Centre for Religion, Human Values and International Relations igazgatója, Christian Krause evangélikus püspök, Pál József Csaba temesvári megyés püspök, a rendezvény házigazdája.
Moderátorok: Maria Wienken (Németország), az Együtt Európáért egyik vezetője és Matthias Bühlmann, a svájci Vineyard-Bewegung tagja, aki rámutatott: – A rendezvény mottója, a felhívás az egységre, nagyon időszerű, különösen most, ezekben az egyházak számára is nehéz időkben. Az egységre való felhívás mindannyiunknak szól. Ma 29 országból gyűltünk itt össze Norvégiától Portugálián át Görögországig, összesen 220 résztvevő.

A találkozót Iustin Călin karvezető által irányított Harmonia Christi ifjúsági kórus fellépése nyitotta meg, és ez az énekkar látta el a találkozó teljes zenei szolgálatát.
A program Gerhard Proß köszöntőjével folytatódott, aki 2000 óta a németországi Treffen von Verantwortlichen vezetője, illetve a Miteinander für Europa (Együtt Európáért) hálózat egyik kezdeményezője és azóta ennek a szervezetnek a tagja.
Pál József Csaba megyés püspök köszöntőjében elmondta: – Kedves vendégeink, nagy örömmel vártuk Önöket, és örülünk, hogy ma, holnap és holnapután együtt lehetünk az Úrban. Nemrég tértem haza Rómából, ahol részt vettem a szinóduson, és ahol négy héten keresztül a Szentlélek által megerősödve hallgattuk, hogy mit akar Isten közölni velünk az Igében és embertársainkon keresztül. Ily módon igyekszünk most Temesváron is a Szentlélekben és egységben lenni.
Ezt követően rövid beszámolók hangzottak el a Portugáliában, Franciaországban, Olaszországban, Ausztriában, Kelet-Európában és a DialogUE projektben végzett tevékenységekről.


Simion Giurca, a Temesvárért Egyesület igazgatója köszöntőjében kiemelte: – Temesvár kozmopolita város, nyitott város, ahol mindenkit, aki idejött, szívesen fogadtak. Jelenleg 22 kisebbség él Temesváron, akik a város egyenrangú polgárai. A temesváriak nyitott, befogadó vendéglátó emberek, akik ezt a várost a tiszteletre építették, és ez a tisztelet az összetartozásuk alapja.
A továbbiakban a fiatalok kaptak főszerepet, amikor gyönyörű népviseletbe öltözve bemutattak a városban és a Bánságban élő néhány népcsoportot: románokat, németeket, magyarokat, horvátokat, bolgárokat, szlovákokat. A májusi Ökumenikus Ifjúsági Fesztivál szervezői közül négyen beszámoltak tapasztalataikról és élményeikről. Walter Kriechbaum evangélikus lelkész, a müncheni CVJM (Christlicher Verein Junger Menschen) titkára is felszólalt.


A találkozó a Szilvágyi Zsolt pasztorális helynöknek a város történetét bemutató előadásával zárult, aki a Kulturális Főváros idei jelmondatára utalva elmondotta: – Az Európa Kulturális Fővárosa mottója: Adj fényt a városnak általad. Milyen fényről van szó? Azokról az értékekről beszélünk, amelyeket Temesvár és a Bánság fontosnak tart: a hit fényéről, az ökumenizmus fényéről és a változtatáshoz való bátorság fényéről.
A nap a Miatyánk elimádkozásával zárult.

Forrás: a temesvári Püspökség sajtóirodája