Együtt kell tanúságot tenni Krisztusról. Fiatal papok találkozóját tartották Csíksomlyón

0
1591

A gyulafehérvári főegyházmegye 2018 óta szentelt papjaival találkozott Kovács Gergely érsek november 14-15-én a csíksomlyói Jakab Antal-házban. A megbeszélés fő témája az októberben a Vatikánban megtartott XVI. rendes püspöki szinódus volt.

Második alkalommal szervezték meg a fiatal papok találkozóját Csíksomlyón, a Jakab Antal Tanulmányi Házban november 14-én. A találkozó házigazdája dr. Kovács Gergely érsek volt, akinek meghívására 21 áldozópap (2018 és 2023 között szenteltek) gyűlt össze.

A találkozó lényegét a papképzés irányelveit megfogalmazó Ratio Fundamentalis 83. pontja adta, miszerint a papszentelést közvetlenül követő években különösen fontos a papi testvériség ápolása, a személyes találkozás, az együttműködés és az osztozás megélése, megvalósítása.

A találkozó első napján Kovács Gergely érsek a püspöki szinódussal kapcsolatos élményeiről és tapasztalatairól számolt be a jelenlévőknek. Kiemelte: ,,egy test, egy közösség vagyunk, feladatunk a hit örömének a megosztása, ami Jézussal való találkozásnak az öröme, és ebből fakadóan mindannyian misszionáriusok vagyunk. A szinódus hangsúlyozta az állandó megtérés és a folyamatos képzés fontosságát.”

A beszámolót követően az egyéni reflexiókra került sor, ahol a fiatal papok megoszthatták meglátásaikat és tapasztalataikat.

Másnap reggel közös szentmisével folytatódott a találkozó, amelyet dr. Kerekes László segédpüspök mutatott a csíksomlyói kegytemplomban. Azt követően a szinodalitással kapcsolatos ötletek és javaslatok hangzottak el.

László Zsolt, Olasz Béla

Fotó: Hurgoi János, László Zsolt, Olasz Béla