„Szolgáljatok örömmel, szívből teljesítve az Úr akaratát!”  

Diakónusszentelés a Szent György-székesegyházban

0
979

A temesvári egyházmegye számára örömteli eseményre került sor november 11-én, szombaton, amikor két fiatal jelölt, a csáki plébániához tartozó, józsefszállási születésű Ovidiu Virag és a kiskrassói születésű Branko Marian Duma, a müncheni teológiai kar végzősei felvételt nyertek a diakónusi szolgálatra, és ezáltal a papi rend első fokozatába léptek. A pontifikális szentmisét és a felszentelés szertartását 11 órakor a temesvári Szent György-székesegyházban, nagyszámú asszisztencia jelenlétében Pál József Csaba megyés püspök celebrálta, koncelebrált az egyházmegyéből és külföldről érkezett lelkipásztorok népes csoportja.

Bevezetőjében a főpásztor meleg hangon üdvözölte a jelöltek kollégáit, akik a fuldai meg a müncheni papnevelő intézetből, illetve budapesti szemináriumból érkeztek, ahol a két fiatalember jelenleg folytatja tanulmányait.
A diakónusszentelés szertartása a jelöltek bemutatásával kezdődött: – Lépjenek elő, akik a szerpappá szentelésben kívánnak részesülni: Branko Duma, kiskrassói plébánia, Ovidiu Virag, Józsefszállás, csáki plébánia. Főtisztelendő Atya, az Anyaszentegyház kéri, hogy szenteld fel ezeket a testvéreinket a felelősségteljes szerpapi szolgálatra. A keresztény nép megkérdezése és az illetékesek véleménye alapján tanúsítom, hogy méltónak találtattak – tanúsította a szertartás kezdetén a jelöltek felkészültségét és a szent szolgálatra való alkalmasságát Nikola Lauš, a püspöki iroda igazgatója.


Szentbeszédében a megyés püspök a szerpapok feladatairól és szolgálatáról szólt az egybegyűltekhez: –  A Szentlélek kegyelmétől megerősítve segíteni fogják a püspököt és a papokat az Ige, az oltár és a felebarát szolgálatában, készen állva mindenki szolgálatára. Hirdetik majd az evangéliumot, előkészítik a szent áldozatot, és felajánlják az Úr testét és vérét a híveknek. A püspök megbízásából küldetésük lesz hívőket és nem hívőket egyaránt buzdítani és a szent tanításra oktatni, vezetni a hívek nyilvános imáit, keresztelni, esketni, a haldoklókhoz elvinni a betegek szentségét, temetési szertartásokat celebrálni. A püspök vagy a plébános nevében szolgálják az embertársainkat. Mindezekben Isten segítségével úgy kell viselkedniük, hogy igazi tanítványait lássátok bennük Jézusnak, aki nem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon. Nektek, testvérek, akiket diakónussá fogunk szentelni, az Úr példát mutatott, hogy ahogyan ő cselekedett, úgy cselekedjetek ti is. Szolgáljátok örömmel az embereket, ahogyan Istent szolgáljátok, szívből teljesítve az Úr akaratát!
Ezt követően a jelöltek tanúságot tettek szándékuk tisztaságáról, hogy magukat az egyházban egészen Krisztusnak szentelik Isten iránti szeretetből és a nép javára. „Isten tegye teljessé a jót, amit megkezdett benned” – hangzott a főpásztor imája, miután a jelöltek egyenként eléje térdelve tiszteletet és engedelmességet fogadtak az egyházmegye mindenkori püspökének. A Mindenszentek litániáját, amely alatt a jelöltek a teljes önátadás jeleként arccal a földre borultak, a liturgia zenei szolgálatát ellátó Bajkai-Fábián Róbert székesegyházi orgonista és az Exultate kórus tagjai énekelték. Orgonán játszott még Simona Mustețiu tanár. Ezt követően a főpásztor kézrátétele és imája által szerpappá szentelte a jelölteket, akik Filip Dorin Gyula csáki plébános és Patașan Gheorghe kiskrassói plébános segítségével magukra öltötték a szerpapok jellegzetes stóláját és a dalmatikát. Végezetül a már felszentelt diakónusok átvették a megyés püspöktől az evangéliumos könyvet, annak jeleként, hogy a szerpap egyik kiemelkedő feladata Isten igéjének hirdetése.

A szentmise végén Pál József Csaba megyés püspök megköszönte mindazok imáját, akik a diakónusokat, papokat és egyházmegyénket ily módon is támogatják. Ugyanakkor a főpásztor megköszönte a budapesti szeminárium növendékeinek és tanárainak, hogy szeretettel fogadták és segítik a temesvári egyházmegyéből érkezett társaikat, a most felszentelt két diakónust és Mario Karnel teológiai hallgatót.
A diakónusszentelés a püspökség székhelyén agapéval zárult.

Szöveg és fotók: A temesvári püspökség sajtóirodája

MEGOSZTÁS