Szent Mártonra emlékeztek a nagybányai Szentháromság-templomban

0
605
Fotók: a nagybányai Szentháromság-plébánia Facebook-oldala

A nagybányai közösség számára különös jelentőséggel bír Tours-i Szent Márton püspök, hiszen a 15. században templomot építettek az ő tiszteletére a Cinteremben, ennek helyén áll a több mint három évszázados mai templom.

Búcsús szentmisét mutattak be november 11-én, szombaton 18 órakor a Szentháromság-templomban, amelynek főcelebránsa és szónoka Vagrin István máramarosszigeti segédlelkész volt. Vele koncelebrált Szmutku Róbert nagybányai esperes-plébános, Covaci István láposbányai plébános, valamint Fanea József kökényesdi plébános. A plébánia hittanosai égő lámpással körmenetben vonultak a templomba. A szentmise zenei szolgálatát Posz Vilmos kántor, valamint a Péter Bernadette által vezényelt schola végezte.

Tours-i Szent Márton püspök Pannóniában, a mai Szombathelyen született 316 táján és 397-ben halt meg. Katona volt, de miután meghallotta az Úr hívását, lemondott a katonai hivatásról, majd 371-ben Tours püspökévé választották. Több legendás történet fűződik nevéhez, közülük a legismertebb a katonaköpenynek a szegény koldussal való megosztása, valamint az, amikor alázatból a ludak óljába bújt, hogy elkerülje a püspökké választását, de a libák hangjukkal elárulták őt.

A hagyomány szerint aki Márton-napon libát nem eszik, egész évben éhezik. A plébánia önkéntesei a szentmise végén libazsíros kenyeret és forró teát kínáltak a résztvevőknek.

Forrás: Szentháromság-plébánia Facebook-oldala