Felszentelték Fazekas Ferencet, a szabadkai egyházmegye új püspökét

0
583
Püspökké szentelték Fazekas Ferencet. Fotók: a szabadkai egyházmegye Facebook-oldala

A szabadkai egyházmegye új püspökét, Fazekas Ferencet szombaton, november 11-én szentelték fel Szabadkán. A főszentelő Dražen Kutleša zágrábi érsek, a Horvát Püspöki Konferencia elnöke volt, a társszentelők pedig Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek és metropolita, valamint Vlado Košić horvát, sziszeki püspök voltak. A szertartást Szabadkán, az Avilai Szent Teréz-székesegyházban tartották meg.

https://www.youtube.com/watch?v=xel7ckzqxTs

Fazekas Ferencet 2022. augusztus 29-én nevezték ki egyházmegyei kormányzóvá azt követően, hogy az előző püspök, Slavko Večerin elhunyt. Ferenc pápa október 7-én nevezte ki az egyházmegye új püspökének.

„Az Úr kegyelmével és a boldogságos Szűz Mária közbenjárásával legyetek derűs hirdetői Krisztus tanításának, vigyetek reményt minden emberhez” – mondta felszentelését követően az új püspök. Fazekas Ferenc jelmondata a Spe gaudentes, vagyis „Legyetek derűsek a reményben!”.

Fazekas Ferenc 1958-ban született Óbecsén, 1984-ben szentelték pappá. Először a zombori Szentháromság-plébánián szolgált, később Topolyán, Bajsán, Gomboson, Zentán, majd Szabadkán teljesített szolgálatot. 2005 és 2012 között a topolyai esperesi kerület vezetője, 2012 és 2020 között a tiszamenti főesperesi kerület főesperese, 2020-tól pedig a szabadkai egyházmegye általános helynöke volt. Ezt a szolgálatot szabadkai egyházmegyei kormányzóvá történő 2022-es kinevezéséig végezte.

A szabadkai egyházmegye hívei körülbelül fele-fele arányban magyar és horvát nemzetiségűek, ezért a püspököt egyszer a magyar, egyszer a horvát nemzetiségű papok közül választják meg.

Forrás: MTI