Gyermekek és fiatalok találkozója a Szent Márton-napi ünnepségen

0
350

A csáki plébánia minden évben megszervezi a Tours-i Szent Márton ünnepet, amely régi hagyomány, és amely különösen a gyermekeket, fiatalokat gyűjti egybe. Filip Gyula Dorin helyi plébános az ünnepség fiatal résztvevőinek Szent Márton életéhez kapcsolódó témát készített elő, egy másik vendég pedig ismertette a híres szent legendáját, aki megosztotta köpenyét a szegényekkel. Idén a novemberi 9-én, csütörtökön délután tartott ünnepségen a választott téma a mesterséges intelligencia volt – ezért esett a választás a Pepper nevű robotra, aki Tours-i Szent Mártonról „mesélt” a közönségnek.

Miután a gyermekek a robottól érdekességeket tudtak meg Szent Márton életéről és munkásságáról, az ünnepség énekekkel folytatódott a Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum kórusa és a csáki Alexandru Mocioni Líceum kórusa előadásában. Végezetül Szilvágyi Zsolt pasztorális helynök megáldotta a lampionokat, a lámpásokat, valamint a templomban lévőket.

Ez az ünnepség egyben a dettai és temesvári esperesi kerület fiataljainak és gyermekeinek a találkozója is volt. Gyermekek, fiatalok és lelkipásztorok érkeztek a dettai, a gátaljai, az óteleki, a buziásfürdői, az újszentesi, a vingai, a csáki, valamint a temesvár-józsefvárosi, a temesvár-szabadfalui és a temesvári Szentháromság-plébániáról. Jelen voltak továbbá a temesmórai általános iskola növendékei is. Az eseményen részt vett Petru Filip csáki polgármester és Zoran Davidovici helyi alpolgármester. A rendezvény partnere a Temesvári Nyugati Egyetem és a csáki polgármesteri hivatal volt.

A záróáldás után a jelenlévők a lóháton ülő Szent Mártonnal együtt, a temesrékási fúvószenekar kíséretében, lámpásokkal körmenetben a város főterére vonultak, ahol tábortűz várta őket, a helyi közösség ügyes háziasszonyai pedig fánkkal, forró teával és almával kínálták a résztvevőket. Ezt követően a gyermekek a lámpásokat és a színes léggömböket az ég felé bocsátották.

A népes gyermeksereg vidám hangulatot teremtett, így a szervezők örülhettek az ünnepség sikerének. Ez arra késztette Filip Gyula Dorin plébánost, hogy már most elkezdje tervezni a jövő évi ünnepséget.

Forrás: a temesvári püspökség sajtóirodája

Fotók: Miki Sekulic