Szent Mártonra emlékeztek Nagyváradon a német tagozatos diákok

0
387

Szent Márton ünnepét megelőző csütörtökön, november 9-én, több nagyváradi tanintézmény diákjai saját készítésű lámpásaikkal, szüleik és tanáraik kíséretében érkeztek a székesegyház előtti térre, ahol Böcskei László megyés püspök fogadta őket.

November 9-én délután a székesegyház előtti téren a nagyváradi Friedrich Schiller Német Tannyelvű Elméleti Líceum kezdeményezésére együtt emlékeztek a német nyelvterületen oly népszerű szentre a német tannyelvű osztályok kisiskolásai, a 45-ös és a 46-os óvodák német csoportjaiba járó óvodások, a Szebt László-líceum diákjai, az őket tanító óvónők, tanítónők és a gyermekek szülei, hozzátartozói, valamint Heilmann Norbert, a Bihar megyei Német Fórum vezetője.


Az egybegyülteket Pék Sándor, a székesegyház plébánosa köszöntötte, majd Böcskei László megyés püspök vette át a szót, interaktív módon emlékezve meg Tours-i Szent Márton életéről, kiemelve a szent példamutató tettét, melynek legendáját a gyerekek is ismerték. A Miatyánk három nyelven való elimádkozása után a gyerekek saját készítésű lámpásaikkal indultak a püspöki palota kertjében található amfiteátrumhoz, ahol elkészültek a csoportképek.

A diákok Tours-i Szent Márton püspök példáját követve a rászorulókat segítve, égő lámpással a kezükben vállalták, hogy a jócselekedetek fényét viszik a háborúk és a közömbösség sötétségétől szenvedő világba.

Szöveg: Tankó Zita; Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye
Fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye